Klaar voor de volgende stap?

Vind hier alle vacatures!

/_images_upload/_tn_62d071c7b8e9b284.jpg
Werken in de gezondheidszorg

Sector met toekomst

/_images_upload/_tn_72f8a6ea58e73d02.jpg
Een nieuwe uitdaging ?
U vindt ze hier
/_images_upload/_tn_bbef31b62258919a.jpg
Werken in zorg en welzijn

Een sector vol kansen

/_images_upload/_tn_ff12ad9d66eb9611.jpg
Zorgen met

geest, hand en hart

CM-voorzitter: "1 op de 4 ziekenhuizen kan zonder problemen dicht"

"We kunnen gemakkelijk een op de vier ziekenhuizen sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid." Dat zegt Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit in Het Belang van Limburg. Zorgnet-Icuro meent dat meer efficiëntie op een minder drastische manier haalbaar is. In een reactie zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat ze geen ziekenhuizen tot een sluiting wil verplichten.
"In België zijn er 108 ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) probeert dit nu op te lossen met netwerking, waarbij ziekenhuizen binnen een werkingsgebied van telkens zo'n 500.000 inwoners met elkaar moeten samenwerken en naar elkaar moeten doorverwijzen, waardoor niet langer in elk ziekenhuis alle specialismen aanwezig moeten zijn. Maar we kunnen nog verder gaan", aldus Van Gorp.

"Zonder dat de zorgverlening en de toegankelijkheid in het gedrang komen, kunnen we gemakkelijk een op de vier ziekenhuizen sluiten." Van Gorp stelt ook voor dat er gesnoeid wordt in het aantal spoeddiensten, hartcentra en materniteiten.

Hij pleit voorts voor een herziening van het financieringssysteem. Nu gebeurt dat op basis van prestaties, een pervers systeem dat overconsumptie in de hand werkt. En geneesmiddelen moeten op stofnaam worden voorgeschreven en patiënten moeten een juist aantal geneesmiddelen meekrijgen. Want nu wordt niet minder dan 40 procent van de geneesmiddelen gewoon niet gebruikt. In het interview waarschuwt hij ook voor de toename aan supplementen.

"Ziekenhuizen mogen samenwerking zelf invullen"

"Wij gaan ziekenhuizen niet zeggen: "Je moet sluiten"", zegt het kabinet van minister De Block in een reactie. "We sporen ziekenhuizen aan om zich anders en samen te gaan organiseren, maar dat mogen ze zelf invullen. Ons doel is inderdaad te komen tot netwerken met ziekenhuizen die basiszorg aanbieden en andere die supergespecialiseerd werk leveren, om zo minder ziekenhuizen in het rood te zien gaan."

Centraal daarin staat "de best mogelijke zorg voor de patiënten", beklemtoont de woordvoerder van De Block. "Die krijg je niet door overal ziekenhuizen te hebben die alles aanbieden en dus sommige operaties slechts enkele keren per jaar uitvoeren."

Aan de hertekening van de spoeddiensten wordt eveneens gewerkt, maar die is nog niet rond. Ook minister De Block vindt alvast niet dat elk ziekenhuis een spoeddienst nodig heeft.

"Toegankelijkheid van de zorg garanderen"

Zorgnet-Icuro snapt dat de zorg in ons land efficiënter moet, maar wil dit minder drastisch aanpakken. Kwaliteit staat voorop, zo vertelt Marc Geboers van de instelling die de algemene ziekenhuizen vertegenwoordigt aan VRT Nieuws.

"We mogen er niet toe komen dat ziekenhuizen wegens financiële repercussies bepaalde behandelingen in een regio niet meer aanbieden", meent hij. "We moeten de toegankelijkheid van de zorg garanderen. Men moet in kwaliteit blijven investeren zodat de bevolking de best mogelijke zorg zo dicht mogelijk bij huis krijgt. Niet elk ziekenhuis moet alles aanbieden, maar groepen ziekenhuizen moeten wel duidelijke afspraken maken."

Meer info omtrent dit artikel? klik hier

(bron: deredactie.be)


Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close