Snel zoeken

Openbare besturen, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening scoren hoog qua tewerkstelling

Eigen berichtgeving: Bron: VDAB 29-11-2019 17:21
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Ontvangen vacatures 

In oktober 2019 werden 27.489 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzU, zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dat is 1,6% minder dan in oktober 2018. 

Tijdens de voorbije twaalf maanden werden 293.037 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 2,9% meer dan in de periode van twaalf maanden daarvoor, maar net niet even veel als het twaalfmaandelijks aantal dat vorige maand genoteerd werd (293.498).
De vacaturecijfers die tot nu toe in 2019 genoteerd werden kennen een vrij grillig verloop. Toch is duidelijk  dat de opgaande evolutie van de vraag naar arbeid, die al dateert van in 2015, aan een hoogtepunt gekomen is: de grote groei is er niet meer. Deze vaststelling spoort met economische indicatoren van 2019 zoals die van het bruto binnenlands product, het ondernemersvertrouwen, de uitzendactiviteiten en de faillissementen, die al een vertragende conjunctuur suggereerden. 

 

Enkele sectoren scoren opvallend goed. Vanuit Openbare besturen, Transport, logistiek en post, Gezondheidszorg en Maatschappelijke dienstverlening kwamen de voorbije twaalf maanden duidelijk meer vacatures dan in de periode van twaalf maanden voordien. Ook de primaire sector, met weliswaar veel minder vacatures, doet het goed. 

Aan de andere kant zijn er ook sectoren die over twaalf maanden bekeken duidelijk minder vacatures gemeld hebben. De grote sector Bouw heeft bijna een kwart minder vacatures. De sector Vervaardiging van machines en toestellen heeft bijna een derde minder vacatures. Vanuit de Vervaardiging van transportmiddelen kwamen de voorbije maanden nog geen 1.500 vacatures, maar de maand oktober was voor deze sector wel positief. Ook twee andere, relatief kleine, sectoren hebben minder vacatures gemeld: Energie, water en afvalverwerking en Ontspanning, cultuur en sport. 

 

Bron: VDAB

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close