Snel zoeken

"Materiaal kan je bijkopen, mensen niet"

Bron: VRT-NWS 23-10-2020 15:16
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Binnenkijken op covidafdeling van UZ Brussel: "Ons personeel is moe en ziek, het is absoluut een ramp"

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/23/op-intensieve-zorg-in-uz-brussel/

Met de stijgende coronacijfers neemt de druk op het zorgpersoneel dag na dag toe. Wat dat concreet betekent, kon VRT NWS vaststellen op de covidafdeling intensieve zorg van het UZ Brussel. Diensthoofd Sabeth De Waele en haar team stellen alles in het werk om patiënten de intensieve zorg te geven die ze verdienen. Maar anders dan tijdens de lockdown nemen de ziekenhuisopnames voorlopig niet af, loopt de reguliere zorg nog door én begint het zorgpersoneel meer en meer uit te vallen. "Materiaal kan je bijkopen, mensen niet", zo vat De Waele samen.

Dat zorgpersoneel niet oneindig is, benadrukt De Waele meermaals. "We geven spoedcursussen intensieve zorg: dat is de realiteit. De patiënten zijn er, dus we moeten bedden voorzien, als we geen mensen in de gang willen leggen zoals in Italië. Maar hoe meer je kunstmatig zaken begint te organiseren, hoe minder ideaal de zorg is: daar moet je ook eerlijk in durven zijn, zegt De Waele. 

 

VRT NWS-reporter Stein Falk kon de werking van de covidafdeling van het UZ Brussel mee volgen. "Ik ben de voorbije dagen ook in andere ziekenhuizen geweest en de taferelen zijn overal min of meer hetzelfde. De sector kraakt, maar breekt voorlopig nog niet. Al voel je wel dat de dagelijkse realiteit voor het zorgpersoneel enorm zwaar doorweegt, en dat is logisch", vertelt hij.

"Als je hoort dat elk ziekenhuis in allerijl medisch personeel spoedcursussen intensieve zorg moet geven, om voldoende volk te kunnen inschakelen: dat klinkt niet goed. Maar ik heb wel het gevoel dat de ziekenhuizen dit voorlopig aankunnen: situaties zoals we die in het voorjaar in Italië hebben gezien, daar zijn we nog niet. Maar de druk is hoog, en iedereen beseft dat dit nog lang zal duren. De schrik om medische fouten te maken door hun vermoeidheid: die zit er zeker in bij het zorgpersoneel."

 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close