Snel zoeken

De verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers.

Bron: diverse bronnen 17-9-2021 16:14
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

 

Bron: VRT-Nieuws - 20/08/2021

Het zorgpersoneel in ons land zal op termijn verplicht ingeënt worden tegen corona. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen beslist. Over de modaliteiten - denk in het bijzonder aan de gevolgen voor wie toch weigert - zullen de sociale partners de komende weken samenzitten. "Op basis van dat sociaal overleg zullen we wetgeving uitwerken", aldus federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

De verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel komt er dus. "De oriëntatie is duidelijk: iedereen die werkt met zieke mensen en met oudere kwetsbare mensen... Iedereen die dat soort werk doet, zou zichzelf moeten laten vaccineren", aldus minister Vandenbroucke. "Op zekere dag moet iedereen gevaccineerd zijn en het moet ook echt een plicht zijn", klinkt het.

Op zekere dag dus. De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land vragen nu aan de werkgevers en werknemersorganisaties in de zorgsector om na te denken over wat die plicht moet betekenen en welke gevolgen je eraan verbindt. "Daarover willen we in september al de adviezen hebben. En op basis daarvan zullen we wetgeving uitwerken", stelt Vandenbroucke.

Het kader is volgens minister Vandenbroucke in elk geval duidelijk: "Een plicht is een plicht. Dan zullen daar gevolgen aan verbonden zijn. Je zal niet met zieke mensen omgaan, je zal niet oudere kwetsbare mensen verzorgen als je zelf niet gevaccineerd bent tegen deze verschrikkelijke ziekte. Als samenleving is dit essentieel."

 

De sector vraagt vaccinatie

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB bevelen verplichte vaccinatie van gezondheidspersoneel aan. Eerder pleitte het Vlaams Patiëntenplatform hier al voor. 

Bron: De Standaard  27 juli 2021

 

Frankrijk en de verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers

In Frankrijk werd deze zomer een wet aangenomen waardoor alle gezondheidsmedewerkers, die zich niet laten vaccineren tegen COVID-19, gesanctioneerd kunnen worden met een schorsing zonder loon. Ze kunnen niet ontslagen worden. Er werken zo'n 2,7 miljoen mensen in de zorg. 
Inmiddels zijn 3000 medewerkers uit de zorg geschortst.  
Lees het artikel op VRT-NIeuws
 
 
 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close