Snel zoeken

9,5 miljoen voor ondersteuning in de kinderopvang

Bron: Vlaamse Regering 15-11-2021 16:29
Categorieën: Zorg - werkgever

Op 30 maart 2021 werd het zesde intersectoraal akkoord afgesloten.

Eén van de maatregelen betreft de inzet in een competentieversterking van de kinderbegeleiders via het inzetten van 264 VTE coaches op de werkvloer.Hiervoor is een budget voorzien van 14,3 mio euro. Het betreft hier extra tewerkstelling van 169 VTE private coaches en 95 VTE publieke coaches. Deze middelen worden aangewend in de sector van de voorschoolse kinderopvang en voor de openbare sector ook in de buitenschoolse kinderopvang.

Deze aanzienlijke en belangrijke ondersteuning van de kinderopvang dient met de nodige zorg nauwgezet voorbereid te worden zodat de inzet van deze coaches nauwgezet kan gemonitord worden en op termijn recurrent zijn vruchten afwerpt.Het besluit Vlaamse Regering die deze maatregel recurrent zal vertalen is in voorbereiding.In afwachting van een permanent en definitief besluit ligt nu alvast een voorbereidend besluit voor. Hiermee wordt een eerste aanzet gegeven aan deze maatregel en worden de organisatoren gesubsidieerd vanaf 1 mei 2021. Vele organisatoren zijn immers in volle voorbereiding om deze maatregel in te voeren.

Het budget van de private sector is relatief gezien kleiner dan het budget van de publieke sector. Dit betekent dat bij vertaling van de subsidies het bedrag voor een private plaats lager ligt dan bij de publieke sector.

Het agentschap streeft naar gelijke subsidiëring van de subsidies “meer handen op de werkvloer”. Daarom zal het “surplus” budget van de publieke sector baby’s en peuters samen met het publiek budget BKO overgedragen worden naar de GSD-V .

Voor 2021 wordt een start genomen vanaf 01/05/2021 en wordt 2/3de van het budget ingezet. Goed voor 9,5 mio euro.

We komen hierbij tot volgende bedragen per plaats :

Groepsopvang; 82,21 euro per vergunde plaats

Gezinsopvang; 42,32 euro per vergunde plaats

BKO openbaar; 71,76 euro per plaats

 

Nota aan de Vlaamse Regering - 12 november 2021


 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close