Debat over Indische studenten HBO5 in het parlement

Door: Bron: 22-4-2021

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Verslag commissievergadering dinsdag 9 februari 2021 - welzijn/ gezondheid- Vlaams Parlement

Het dossier van Knack  over Indiase verpleegkundigen die steeds meer aan de slag gaan in onze woonzorgcentra zorgde voor een ethisch debat in het parlement. 

De voorzitter van de commissie formuleerde het ala volgt:

"In het opleidingsinstituut van een zakenman in India volgen verpleegkundigen met een Indiaas bachelor- of masterdiploma een voortraject om aan de slag te gaan in de ouderenzorg in Europa, en dus ook in Vlaanderen. Daarvoor tellen zij heel wat geld neer. 

Wie in Vlaanderen vanuit India aan de slag wil in een zorgberoep, moet zijn of haar diploma eerst laten gelijkstellen door het National Academic Recognition Information Centre (NARIC). Indiase diploma's verpleegkunde worden vanwege het tekort aan psychiatrische en geriatrische inhouden zelden of nooit gelijkgeschakeld met een in België erkend diploma dat toegang geeft tot het beschermde beroep. In het traject van de Indiërs wordt dit opgelost door hen hier in Vlaanderen gratis een verkorte hbo5-opleiding (hoger beroepsonderwijs 5) te laten volgen. Voor alle studenten wordt ook voorzien in een visum, een inschrijving in de school en in huisvesting, en ook op taalkennis wordt ingezet.

Er zijn via dit traject ondertussen al een kleine honderd Indiërs aan de slag in woonzorgcentra in heel Vlaanderen en er zouden er nog meer komen. Voor elke aanwerving betalen die woonzorgcentra naar verluidt, volgens wat er in het artikel te lezen stond, zo’n 2500 euro aan het bedrijf van Babu Abraham, dat in Frankrijk gevestigd is.

De Indiërs die hier aan de slag gaan, hebben niet noodzakelijk de ambitie om hier heel hun carrière lang te blijven. Opgedane ervaring in Europa zou hun over een aantal jaar heel wat kansen kunnen bieden ginds, waar de professionele ouderenzorg steeds sterker wordt uitgebouwd.

Los van de discussie hoe de ouderenzorg moet worden georganiseerd, roept die manier van werken toch een aantal vragen op. Zo moeten die Indiërs doorheen heel het traject aardig wat geld ophoesten. Anderzijds zijn de opleidingen in de Vlaamse scholen voor hen gratis, maar door Vlaanderen gesubsidieerd. De woonzorgcentra betalen dan weer veel geld voor deze Indiase aanwervingen."

Volg het volledig debat - 9 februari 2021