Kwaliteitsindicator Vaccinatiegraad bij Medewerkers in Vlaamse Zorgvoorzieningen

Door: Bron: Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg 17-9-2021

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Bron: Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg

Meer dan 580 Vlaamse zorgvoorzieningen maken nog deze maand hun vaccinatiegraad tegen COVID-19 bekend op Zorgkwaliteit.be. Hiertoe werd een meetprocedure opgezet door Zorg en Gezondheid en het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg. Vanuit patiëntveiligheidsperspectief is het cruciaal dat de COVID-19 vaccinatiegraad bij medewerkers werkzaam in zorginstellingen en gezondheidszorgbeoefenaars in het bijzonder gemaximaliseerd wordt. Deze kwaliteitsindicator zorgt niet enkel voor transparantie, maar maakt ook gerichte opvolging en sensibiliseringsacties mogelijk.

Tijdens de Interministeriële conferentie van 14-07-2021 en het Overlegcomité van 19-07-2021 werd, op basis van een door Sciensano gepubliceerde studie over de vaccinatiegraad bij gezondheidszorgbeoefenaars (gegevens tot einde mei 2021), beslist om een kwaliteitsindicator voor vaccinatiegraad tegen COVID-19 bij medewerkers in zorgvoorzieningen te ontwikkelen, en die, op vrijwillige basis, structureel op te volgen en publiek te rapporteren.

In de afgelopen weken werd een indicatorfiche en methode voor dataverzameling ontwikkeld en getest door Zorg en Gezondheid (Z&G) en het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), dit mede in samenwerking met het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE), Sciensano en het Plateforme pour l'Amélioration continue de la Qualité des soins et de la Sécurité des patients (PAQS).

588 Vlaamse zorgvoorzieningen hebben zich ondertussen aangemeld voor deelname aan de eerste meting van deze indicator (zie tabel 1). Op vrijdag 3 september werd door het VIKZ een virtueel toelichtingsmoment georganiseerd voor deelnemende voorzieningen.

De dataverzameling start vanaf maandag 6 september.