Belgisch leger werkt aan nieuw evaluatiesysteem

Door: Mensenwerken 30-4-2019

Categorieën
:
Zorg, Zorg - werkgever,

Voorbereiding op de nieuwe professionele evaluatie

Tekst: Danny SNELDERS

Op 1 januari 2020 treedt voor de militairen een nieuw systeem van professionele evaluatie in werking. De krachtlijnen ervan werden vorig jaar al kort uitgelegd tijdens de road shows van DG HR (briefing is beschikbaar op het intranet).

De nieuwe professionele evaluatie zal bestaan uit drie luiken:

Een statutaire evaluatie die zal aantonen of een personeelslid voldoet aan de vijf generieke competenties die verbonden zijn aan de hoedanigheid van militair. Zoals de naam aangeeft, kan dit luik eventuele statutaire gevolgen met zich meebrengen;

Een postevaluatie die nagaat hoe de militair zijn functie vervult en die eventueel aanleiding kan geven tot extra begeleidingsmaatregelen;

Een potentieelevaluatie van het potentieel waarbij, op basis van een aantal competenties, wordt nagegaan wat de militair in zijn mars heeft en over welke capaciteiten hij beschikt die nuttig kunnen zijn voor zijn verdere loopbaan.

 

 

De resultaten van de professionele evaluatie hebben een belangrijke invloed op de toekomst van de militair. Een evaluator moet dus de nodige maturiteit, inzicht en professionele ervaring hebben. Daarom zal een evaluator minstens een adjudant (of gelijkwaardig) zijn, geslaagd voor de vorming “hoofd onderofficier” (HOO). Het spreekt voor zich dat de directe chef een cruciale rol zal blijven spelen in het evaluatieproces, maar daarover meer in een later artikel.

Meer dan 6000 militairen moeten gevormd worden

De modules zullen tussen maart 2019 en juni 2020 op een dertigtal plaatsen, verspreid over gans België, gegeven worden. Een team van vormers komt bij jou in de buurt het nieuwe evaluatieconcept verduidelijken en de evaluatoren trainen in een correcte toepassing. Deze vormingen betekenen een uitdaging voor ieder van ons. Ze moeten Defensie toelaten het nieuwe evaluatiesysteem te gebruiken zoals het tenslotte bedoeld is, als objectief instrument om personeel te begeleiden. Ruim 6000 militairen zullen eraan deelnemen.