47 gevallen in 3 dagen in Sint-Lievens-Houten, zeker 36 medewerkers besmet in Ieper: aantal coronagevallen in Vlaamse woon-zorgcentra neemt weer fors toe

Door: Het Nieuwsblad 15-10-2020

Categorieën
:
Zorg, Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Vlaamse woon-zorgcentra is in één week tijd bijna verdubbeld, van 226 vorige week tot 429 vrijdag. Een centrum in Sint-Lievens-Houtem - waar al minstens 36 medewerkers positief hebben getest - ging in lockdown en in Ieper werden in één instelling liefst 47 nieuwe besmettingen genoteerd in drie dagen.

“Anderhalve week geleden werden wij geconfronteerd met de eerste bezoekers die na een positieve test gemeld hadden dat ze toch bij hun vader of moeder op bezoek gekomen waren”, zo verklaarde Bart Man, directeur van woon-zorgcentrum Huize Zonnelied in Ieperzaterdag in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Sinds vorig weekend is er een waterval aan positieve resultaten.” In drie dagen tijd hebben 32 bewoners en 15 medewerkers positief getest. Als dit zo voortgaat, komt de werking van het centrum in gevaar. “Alle besmette medewerkers zijn zorgverleners wat een groot probleem vormt”, aldus Man. “We hebben in deze periode van het jaar niet hetzelfde energieniveau zoals we dat in de eerste coronagolf hadden. Een shift erbij is dikwijls heel moeilijk. Ik heb de indruk dat de helpende handen die de eerste keer klaarstonden, er nu niet zijn”.

Ook woon-zorgcentrum Ter Kimme in Sint-Lievens-Houtem kampt met problemen. “Er is slecht nieuws voor bewoners, personeel en bezoekers,” zegt directeur Katrien Eeckhout van Ter Kimme. “We zitten met een regelrechte corona-uitbraak. Op dit ogenblik hebben we weet van 36 besmettingen”, zegt ze. 

De problemen ontstonden al vorig weekend toen een personeelslid tekenen van coronabesmetting vertoonde en positief testte op Covid-19. “Uit voorzorg besloten we om alle personeelsleden en bewoners testen”, aldus Eeckhout. “Woensdag gebeurde dat voor alle medewerkers, inclusief de vrijwilligers en de mantelzorgers, en donderdag onderging elke bewoner zo’n test.”

Het duurde tot zaterdagmiddag vooraleer de eerste resultaten bekendraakten. “We weten nu zeker dat er bij de medewerkers al 36 besmettingen zijn, maar we wachten nog met ongeduld om de resultaten van 40 andere. Van de bewoners hebben we nog geen enkel resultaat. We letten nauwlettend op mogelijk symptomen. Alle positief getesten gaan onmiddellijk in quarantaine en ons rusthuis gaat op slot voor bezoekers, met uitzondering van recent positief mantelzorgers.”

In Deurne is er dan weer tijdelijk geen bezoek meer toegestaan in woon-zorgcentrum Europasquare nadat er een coronabesmetting werd vastgesteld bij in totaal zes bewoners op twee verschillende afdelingen. 

Het zijn drie maar lang niet de enige voorbeelden die aantonen dat de tweede golf nu ook echt onze woon-zorgcentra bereikt heeft. Onder meer ook in woon-zorgcentra in Lebbeke, Machelen, Lokeren en Borgerhout zijn er meerdere positieve gevallen.

Uit een grafiek die viroloog Steven Van Gucht vrijdag toonde tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum, blijkt dat het aantal besmettingen sinds juni relatief laag was, maar enkele weken geleden begon te stijgen in Brussel. Daarna volgden de woon-zorgcentra in Wallonië en nu dus ook in Vlaanderen. “Dinsdag hadden vier op de duizend rusthuisbewoners in Vlaanderen, negen op de duizend in Wallonië en twaalf op de duizend in Brussel een bevestigde coronabesmetting”, aldus Van Gucht.

“Zorgen dat onze dijken tegen het virus kunnen standhouden”

De huidige situatie is (voorlopig) nog niet zo erg als tijdens de eerste coronagolf. Toen bleef slechts 10 procent van de woon-zorgcentra gespaard van Covid-19, de aandoening veroorzaakt door het coronavirus. Nu zijn er nog in 95 procent van de woon-zorgcentra in Vlaanderen geen besmettingen, in Brussel zijn er dat 80 procent. “Toch neemt het aantal infecties overal toe.”

“Ook de uitbraken met twee of meer besmettingen nemen toe”, aldus Van Gucht. Hij wees erop dat vergelijkingen tussen de verschillende regio’s evenwel moeilijk zijn, onder meer vanwege de verschillende groottes van woon-zorgcentra in de regio’s en een ander preventief testbeleid van bewoners en personeel.

Van Gucht richtte tot slot een speciaal woord van dank aan het personeel en vrijwilligers van de woon-zorgcentra, die hij het “grootste respect” betuigde voor de inspanningen van de voorbije maanden. “Laat ons verder samen ervoor zorgen dat onze dijken tegen het coronavirus in de rusthuizen kunnen standhouden”, zei hij. “Dit kunnen we doen door met zijn allen solidair te blijven strijden tegen het coronavirus. Respecteer consistent de gouden regels, beperkt zo veel mogelijk uw dichte contacten en de epidemie zal vertragen.” - bron: Het Nieuwsblad