Kiezen voor een zorgopleiding.

Door: Bron: Het Nieuwsblad 9-5-2022

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Zorgsector op zoek naar meer dan verplegers alleen: hier kunnen jongeren al even proeven van de jobs

LEUVEN - De Zorgberoepenrally moet Leuvense leerlingen uit het secundair overtuigen om in het hoger onderwijs te kiezen voor een zorgopleiding. Naast de diverse verpleegkundige opleidingen staan ook wetenschappelijke en technische zorgberoepen in de kijker. Op donderdag konden de leerlingen al eens kennismaken met de taken van een job binnen de zorgsector.

Zo maakten de jongeren onder meer kennis met het beroep van verpleegkundige, kinderbegeleider, radioloog en ergotherapeut. Ze verzorgen wonden, ontdekken digitale toepassingen binnen de zorgsector en leren de verschillende specialisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg kennen. Eline (18) en Litse (17) waren alvast te spreken over het initiatief. “Daarnet zijn we al bij Ferm geweest om de werking omtrent het kinderdagverblijf te leren kennen, en nu zijn we hier in het woonzorgcentrum Edouard Remy”, klinkt het. “We vinden het wel interessant, dus misschien kunnen we dit ooit wel doen als job? Het is leuk dat het hier georganiseerd wordt en dat we kunnen deelnemen aan activiteiten.” (lees verder onder de foto)

Daar zijn ze ook bij het Leuvense stadsbestuur blij om. “We proberen de leerlingen te inspireren en te motiveren voor een beroep in de zorg”, zegt schepen van Zorg Bieke Verlinden (Vooruit). “Er is een groot tekort aan verpleegkundigen, maar er zijn nog veel meer handen die we nodig hebben in de zorgsector. Ook bijvoorbeeld ergotherapeuten, kinesisten, kinderbegeleiders, … zijn er te weinig. Je kan op heel veel verschillende manieren het verschil maken in de zorg.”

Ook schepen van Werk Johan Geleyns (CD&V) duidt de krapte op de arbeidsmarkt. “Het beroep van verpleegkundige voert de lijst met vacatures aan. Eind februari 2022 waren er 2.454 openstaande vacatures terwijl er bij de VDAB slechts 511 werkzoekenden bekend zijn met interesse voor die baan”, klinkt het. “Voor ergotherapeuten is dat bijvoorbeeld 89 potentiële kandidaten versus 255 openstaande vacatures. We hopen dat de match met de scholen dus een positief gevolg zal kennen voor de toekomst.”

Ook in Tienen vond er al een Zorgberoepenrally plaats.

Bron: Het Nieuwsblad - 5 mei 2022.