Nieuw blog artikel

Door: Mensenwerken 15-10-2019

Categorieën
:
Zorg,

 

Het Sint-Augustinusinstituut voor verpleegkunde uit Aalst, kreeg op vrijdag 11 oktober het Erasmus+ VET Mobility Charter overhandigd. Dit mobiliteitshandvest voor beroepsonderwijs- en opleidingen zal ons de komende vijf jaar de mogelijkheid bieden om onze internationaliseringsstrategie verder uit te bouwen en beter te verankeren. Dit charter wordt uitgereikt aan scholen die de voorbije jaren een goede reputatie op het vlak van internationalisering hebben uitgebouwd. SAI zet al jaren in op internationalisering. Sinds 2008 trokken reeds heel wat leerlingen verzorging (ouderenzorg en kinderzorg) op stage naar Zweden en Finland. De komende jaren willen we naast leerlingen ook personeelsleden op zo’n buitenlands project sturen.

Het SAI organiseert ook al tien jaar buitenlandse stages voor de HBO5-studenten verpleegkunde. Voor deze stages wordt samengewerkt met Damiaanactie en met Fracarita. Vanaf dit schooljaar neemt de school ook deel aan een programma waarbij Indische verpleegkundigen op onze school les volgen. Deze studenten krijgen naast een intensief taalbad ook een programma op maat in de domeinen geriatrie en geestelijke gezondheidszorg. “Het VET Mobility-charter is heel goed nieuws voor onze werkgroep internationalisering want dit betekent dat we in de komende jaren geen uitgebreide dossiers meer moeten schrijven maar via een vereenvoudigde procedure kunnen beroep doen op subsidies van de Europese overheid om onze buitenlandse projecten te organiseren.”

“Erasmus is vooral bekend bij hogeschool- en universiteitsstudenten maar wij willen die unieke kans ook aan onze leerlingen uit het beroepsonderwijs bieden. Het belang van een internationale ervaring kan namelijk niet worden overschat. Een buitenlandse stage heeft een zeer gunstig effect op het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van onze leerlingen. Er is ook een positieve impact op hun latere carrière: zo’n buitenlandse ervaring misstaat niet op het C.V. En, last but not least, zorgt zo’n internationale ervaring ook voor een enorme boost van talenkennis.”

Het Erasmus+ VET (Vocational Education and Training) Mobility-charter werd plechtig overhandigd tijdens GRENSVERLEGGERS in Brussel.