HBO5-verpleegkunde: : de basisverpleegkundige van het secundair onderwijs ?!

Door: Eigen berichtgeving, parlementair debat 15-5-2021

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

 

Minister Ben Weyts kreeg op 12 mei 2021  (internationale dag van de verpleging)  tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement een aantal vragen omtrent de toekomst van de HBO5-verpleging.

" De vaakst genoemde uitdagingen waren de positie van de opleiding in het onderwijslandschap, de positie van de afgestudeerde op de arbeidsmarkt en de discussie over het al dan niet voldoen aan de Europese regelgeving waardoor, in dat geval, de studieduur zou moeten worden verlengd.  Daardoor zou die studie in de praktijk minder aantrekkelijk worden en nog meer vergelijkbaar zijn met het bachelorniveau. " (Standpunt Minister Weyts)

Volgens MInister Weyts zijn de opleidingen geen vragende partij voor die studieduurverlenging. Voor alle duidelijkheid de verlenging waar het over gaat is een uitbreiding van het aantal uren, niet noodzakelijk de duur( in jaren) van de opleiding. 

"De scholen vragen een eigen plaats tussen niveau 4 en 6, en dan is 5 misschien een goed niveau. De opleidingen vinden ook het voorstel van de leerladder voor de zorgberoepen interessant en aangewezen. We willen er dus voor pleiten om op niveau 5 een opleiding in de verpleegkunde te behouden, met een afzonderlijk profiel en een afzonderlijke titel. Dat functiemodel, die zorgladder moet natuurlijk ook – en daar knelt het schoentje wel – federaal worden ingeschreven. Er is de gecoördineerde wet op de gezondheidsberoepen die moet worden aangepast. Men moet elkaar daar wel vinden, ook met de collega’s van de Franse Gemeenschap. Dat zijn heel lange gesprekken maar die evolueren in de goede richting. Ik denk dat daar heel veel goede wil aanwezig is."

Weyts wil de volgende uitgangspunten hanteren:

"We willen dus geen studieomvanguitbreiding en dus geen conformiteit met Europa maar we willen wel voorzien in een haalbaar brugprogramma voor wie de stap nog wil zetten zodat er na hbo5 desgewenst nog een brugprogramma is naar niveau 6, om dan ook te voldoen aan de Europese voorwaarden. Dat is ons plan en ik stel vast dat het traag maar gestaag vooruitgaat in de goede richting. Daarbij slagen we erin om een draagvlak te vinden." 

Opvallend is dat - terwijl de andere graduaatsopleidingen  (onderwijs, sociale agogiek, ...)  sinds 01/09/2019 bij de hogescholen zijn ondergebracht - HB05 verpleegkunde  volgens de minister dus bij het secundair onderwijs blijft. 

Of dit een goede zaak is, blijft een andere vraag. De overheid blijft zelf de HBO5-verpleegkundigen  die een 3-jarige opleiding achter de rug hebben, verlonen op C3-C4 niveau  (het gevolg van het gegeven dat de opleiding op secundair niveau wordt bekeken) en dit in tegenstelling tot andere graduaten die na een 2-jarige graduaatsopleiding doorgaans van hogere weddenschalen genieten.