Federaal zorgpersoneel krijgt structurele loonsverhoging

Door: Bron: De Morgen 7-7-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

De federale regering gaat 600 miljoen euro pompen in de federale zorgsector, die bijvoorbeeld het ziekenhuispersoneel omvat. Dat hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) aangekondigd.

Van de 600 miljoen euro die de regering investeert, zal 500 miljoen euro naar loonsverhogingen gaan en 100 miljoen euro naar de verbetering van de arbeidsomstandigheden. 

De ministers onderhandelden, samen met minister van Begroting David Clarinval (MR), de voorbije periode met de vakbonden uit de openbare en private federale zorgsector over de extra middelen. De voorbije maanden, met de bestrijding van het nieuwe coronavirus, hebben immers de noodzaak aan voldoende en kwalitatief personeel in de zorgsector nogmaals erg duidelijk gemaakt, erkennen de ministers.

Voor de opslag gaat het concreet om 500 miljoen euro voor de lonen in de periode 2021-2022. Hoeveel loonsverhoging het ziekenhuispersoneel en andere werknemers uit de sector krijgen, hangt af van functie tot functie. Dat varieert van 3 tot 4 procent, voor sommigen 5 tot 8 procent en er zijn een aantal uitschieters van 15 en meer procent, verduidelijkt het kabinet van minister Muylle.