Delegeren van verpleegkundige taken is mogelijk

Door: Bron: De Kamer, Zorgnet-Icuro 6-11-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Op 5 november keurde de Kamer een tijdelijke wet goed die mogelijk maakt dat ook andere beroepsprofielen verpleegkundige taken kunnen doen onder bepaalde voorwaarden.

Zorgnet-Icuro liet alvast weten blij  te zijn met deze beslissing die meer ruimte biedt voor flexibiliteit. In de zorgsector is het immers nog altijd alle hens aan dek om voldoende personeel te vinden om Covid-patiënten te verzorgen. 

De zogenaamde wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen bepaalt welke handelingen enkel door verpleegkundigen mogen worden uitgevoerd. Die verpleegkundige taken – met uitsluiting van een aantal technische en risicovolle handelingen – mogen nu ook door andere beroepsprofielen worden gedaan. In de eerste plaats wordt gedacht aan studenten uit zorgopleidingen en aan beroepen die affiniteit hebben met verpleegkunde zoals zorgkundigen, kinesisten, vroedvrouwen, logopedisten, ergotherapeuten…

Er zijn wel een aantal voorwaarden in de wet ingeschreven: de inzet van andere profielen is alleen mogelijk als laatste redmiddel; de delegatie van de taken kan alleen binnen een gestructureerd zorgteam onder leiding van een coördinerend verpleegkundige; er is een voorafgaande opleiding door een arts of een verpleegkundige nodig en een aantal gevoelige handelingen moeten nog altijd door een verpleegkundige worden uitgevoerd. De maatregel geldt tot 1 april 2021 en kan maximaal met zes maanden verlengd worden.