VDAB en de toeleiding naar de zorgsector.

Door: Bron: parlementaire vragen 9-10-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Vraag: Hoe werkt VDAB naar de zorgsector ?

Parlementaire vraag, publicatie 07/10/2020

Antwoord: 

Nu al is VDAB een grote opleider voor de zorgsector. Zo startten er in 2019 meer dan 7000 werkzoekenden een opleiding die leidt tot een job in de zorgsector.

Wat toeleiding betreft van meer mensen naar de zorgsector, werkt VDAB op diverse fronten. Zo loopt er een eigen campagne waarin de knelpuntberoepen verpleegkunde, verzorgende en zorgkundige in de kijker gezet worden. Dit gebeurt aan de hand van getuigenissen op de sociale media.

Dit is aanvullend op de reguliere werking van VDAB, waar toeleiding naar de zorgberoepen gebeurt op basis van een gedegen screening door de bemiddelaar. VDAB gaat hierbij op zoek naar werkzoekenden die hun loopbaan in de richting van de zorg willen sturen en over de juiste basis attitudes daarvoor beschikken zoals empathie, leervermogen, betrouwbaarheid, kunnen samenwerken, ...

Daarnaast lopen er ook verschillende initiatieven rond leerladders voor werknemers. Zo is er bijvoorbeeld het opleidingsproject 3030 waarin medewerkers van de Diensten Gezinszorg (b.v. poetspersoneel) kunnen doorgroeien tot verzorgende/zorgkundige. VDAB ondersteunt in dit soort projecten de opleidingskost, als een werkzoekende de plaats inneemt van de medewerker die wil doorgroeien.

Tenslotte werkt VDAB samen met de zorgambassadeur, mevr. Lon Holtzer, inzake toeleiding van mensen naar de zorgsector. Waar de campagne van VDAB zich vooral richt op zij-instroom, richt de campagne van de zorgambassadeur zich vooral op jongeren.