Kinderopvang: 118 miljoen voor extra personeel

Door: Bron: Vlaamse Regering, minister Crevits 8-5-2024

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

 

De Vlaamse Regering heeft bij de begroting beslist om een eerste stap te zetten om de ratio in de kinderopvang te verlagen. De nieuwe ratio is nu één begeleider per vijf kinderen in groepen met enkel baby’s tot twaalf maanden, één begeleider per acht kinderen met enkel kinderen vanaf twaalf maanden en één begeleider per zeven kinderen in gemengde groepen. De opvanginitiatieven krijgen drie jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe ratio, wat betekent dat de nieuwe ratio definitief in werking treedt vanaf 1 januari 2027.

Effecten van de verlaging van de ratio

De nieuwe ratio en de mogelijke wijzigingen in de toekomst stellen organisatoren wel voor een aantal onvoorziene uitdagingen. De daling van de ratio naar één op zeven zorgt blijkbaar voor een daling van het aanbod. Vandaag zijn kinderdagverblijven vaak georganiseerd in leefgroepen van achttien kindjes per leefgroep. Zij kunnen dankzij de nieuwe ratio voor de gemengde groepen dalen naar veertien kindjes. Zij staan nu voor de keuze om voor de een, twee, drie of vier resterende kinderen ofwel een extra kinderbegeleider in dienst te nemen, ofwel die vier opvangplaatsen niet meer te voorzien.

118 miljoen euro  naar het verlagen van de ratio

De Vlaamse Regering investeert dit jaar 270 miljoen euro in de kinderopvang. Zo’n 118 miljoen euro daarvan gaat naar het verlagen van de ratio in de groepsopvang. Die extra middelen moeten net dienen om met meer mensen hetzelfde aantal kinderen op te vangen.

 

Bron: Verslag vergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, 7 mei 2024

Lees ook: Onderzoek van Opgroeien, december 2023. Benchmarkstudie kind-begeleider ratio in kinderopvang