Verpleegkundige van het jaar 2023

Door: bron: VRT 2-2-2024

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Op de verkiezing van Nurse of the Year is Nathalie Sander van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt verkozen tot 'Verpleegkundige van het jaar 2023'. Dorien Delefortrie van WZC Sint-Anna in Herentals mag zich 'Zorgkundige van het Jaar 2023' noemen. In de categorie 'Team van het jaar 2023' ging de prijs naar het Team Gevangenis uit Gent, en hoofdverpleegkundige Geert Van Iseghem van AZ Sint-Elisabeth in Zottegem krijgt als eerste de nieuwe 'carrièreprijs'.

De sector reikte al voor het zevende jaar prijzen uit aan uitzonderlijke zorgverleners. 100.000 collega's, patiënten en familieleden brachten in november vorig jaar hun stem uit op ruim 1.200 kandidaten. Een jury moest in 4 categorieën uiteindelijk kiezen uit telkens 8 genomineerden. Dit zijn de prijsbeesten:

Verpleegkundige van het jaar 2023: Nathalie Sander

Nathalie Sander (40) startte meteen na haar opleiding als verpleegkundige in het St-Andriesziekenhuis in Tielt, op de dienst Interne geneeskunde en oncologie. Na het overlijden van haar eigen oma schoolde ze zich bij in de palliatieve zorg en in 2016 stapte ze over naar de pijnkliniek.

Nathalie Sander: "Het zorgen voor de anderen staat centraal in mijn leven, vroeger voor de kleinsten, nu voor mijn patiënten, mijn collega’s, mijn gezin, maar ook voor mijn ouders. Mijn vader is ernstig ziek en is in behandeling in het UZ Leuven."

Zorgkundige van het jaar 2023: Dorien Delefortrie

Dorien Delefortrie (32) zette haar studie als zorgkundige stop toen ze moeder werd van haar eerste kindje. De zorg voor haar oudere zus en het verlies van haar grootouders deed haar opnieuw verlangen naar de zorgsector. Ze zette haar job bij een grootwarenhuis stop en ging met succes opnieuw studeren. Sinds kort is ze aan de slag in het WZC Sint-Anna in Herentals.

Dorien Delefortrie: "Ondanks alles slaagde ik erin om dit alles af te ronden. Als een gelukkige zorgkundige loop ik voortaan buiten. Geen dag, geen uur, geen seconde heb ik hier spijt van. Al de jaren dat ik zorgde, kon ik nu uitvoeren in een echte job."

Team van het jaar 2023: Zorgteam gevangenis Gent

Het zorgteam van de gevangenis in Gent bekommert zich over de fysieke en mentale gezondheid van de geïnterneerden en hun herintegratie in de maatschappij. "We lachen, we huilen, en soms, laten we eerlijk zijn, krabben we onszelf eens achter het hoofd. Maar met een buitengewoon goed humeur en een flinke dosis creativiteit maken we het verschil voor onze geïnterneerden."

Volgens de jury is het een zeer complementair, creatief en probleemoplossend team, geven ze in uitzonderlijk moeilijke omstandigheden mensgerichte zorg, en blijven ze geloven in de mens. 

Carrièreprijs 2023: Geert Van Iseghem 

Geert Van Iseghem (62) is al 40 jaar actief als urgentie-verpleegkundige in het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem, waarvan 30 jaar als hoofdverpleegkundige. Daarnaast is hij ook nog lid van het b-fast team, en actief in de rampenwerking Oost-Vlaanderen. Daarbovenop is hij mantelzorger voor zijn buurman van 86.

Geert Van Iseghem: "Mijn passie is er zijn voor andere mensen, al dan niet beroepsmatig. Ik probeer op en naast het werk een aanspreekpunt te zijn voor iedereen en in de mate van het mogelijke probeer ik oplossingen te zoeken waar het voor de collega's moeilijk is om deze te vinden."

 

Bron: VRT- Radio 2, 2 februari 2024: Toppers uit de zorg krijgen erkenning op verkiezing 'Nurse of the year'