Topexperts willen betere corona-aanpak

Door: Bron: VRT-NWS 24-9-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Tien experts met verschillende achtergronden onder wie infectiologe Erika Vlieghe, viroloog Marc Van Ranst, epidemioloog Pierre Van Damme en psycholoog Maarten Vansteenkiste pleiten in een gezamenlijke blogpost voor een betere en duidelijkere aanpak van het coronavirus. "We moeten kiezen welk niveau van circulatie we aanvaardbaar vinden en op basis daarvan niet te ingewikkelde, goed begrepen en gecommuniceerde maatregelen nemen", klinkt het. "Het moet verder gaan dan "de curve ombuigen en dan zien we wel".

In de blogpost wordt uitgelegd wat de huidige stand van de epidemie is en welke maatregelen volgens hen in de toekomst nodig zijn, want "de strijd tegen het coronavirus is verre van gewonnen". Er wordt niet woordelijk verwezen naar de regering of de Nationale Veiligheidsraad gisteren, maar de teleurstelling valt duidelijk tussen de regels door te lezen. Er moet volgens de experts een duidelijk doel gekozen worden: wat willen we bereiken en hoe willen we daar geraken.

Als we willen voorkomen dat het virus blijft circuleren kan er volgens de experts bijvoorbeeld geen sprake zijn van versoepelingen. "We moeten eerder overwegen waar we de maatregelen willen aanscherpen en hoelang we ze willen handhaven om te vermijden dat het systeem overbelast geraakt", klinkt het. "We zien dat de eerstelijnszorg aan de maximumcapaciteit zit. Daarbij komt dat er geen zomerrust was, en dat we nog niet eens aan de typische winterpiek zitten."

We moeten eerder overwegen waar we de maatregelen willen aanscherpen om te vermijden dat het systeem overbelast geraakt

 

Bron: VRT-NIEUWS