Inzet van zorgmedewerkers in openbare woonzorgcentra

Door: Bron: Vlaams parlement 5-6-2023

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Openbare woonzorgcentra zetten meer zorgmedewerkers in.

Uit een bevraging bij Minister Hilde Crevits blijkt dat Openbare woonzorgcentra 44,9 zorgmedewerkers inzetten per 100 bewoners en commerciële woonzorgcentra 37,8 zorgmedewerkers per 100 bewoners. Dit is een verschil van 7,1 zorgmedewerkers per 100 bewoners.

Het is geen nieuwe vaststelling dat er een verschil is in inzet van zorgpersoneel tussen commerciële en openbare woonzorgcentra. Eén van de verklaringen voor dit verschil is het verschil in personeelsstatuut tussen de openbare en private sector: denk aan aantal vakantiedagen, loonkost bij ziekte enzovoort. Dit zorgt er voor dat openbare woonzorgcentra doorgaans een hoger aantal voltijds equivalenten dienen in te zetten om aan hetzelfde aantal effectief aanwezige uren te komen.

Daarnaast is voor bewoners het aantal effectief aanwezige uren in de zorg belangrijk.

Elk woonzorgcentrum, onafhankelijk van het beheerstatuut, dient aan dezelfde erkennings- en financieringsnormen te voldoen. Hierop wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Daarnaast is elke organisatie vrij om zelf zijn werking te organiseren en eigen accenten te leggen. Denk aan woonzorgcentra die kiezen voor kleinschaligheid en daarom meer personeel inzetten.

 

Sectornormen blijven belangrijk

Alle woonzorgcentra moeten in eerste instantie voldoen aan de personeels- en kwaliteitsvoorwaarden die voor de hele sector gelden. De minister wil hierop  verdere controle en handhaving om te vermijden dat men hierop gaat besparen.

Sommige stemmen in de sector pleiten voor het afschaffen van de personeelsnormen in de financiering, dit gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

De minister wil de normen handhaven. Bewoners van woonzorgcentra hebben immers complexe zorg- en ondersteuningsnoden.

Dit is ook cruciaal voor de medewerkers in de zorg, ze worden geconfronteerd met een hoge werkdruk. Vandaar dat we in VIA 6 de personeelsnormen hebben opgetrokken tot op het niveau van RVT plus 15% boven norm. We hebben tegelijkertijd ook meer flexibiliteit voorzien om aan deze hogere personeelsnormen te kunnen voldoen.

Gemiddeld aantal VTE zorg per bewoner per dag

For profit

Openbaar

VZW

Referentieperiode 01/07/2020-30/06/2021

0,375

0,462

0,434

Referentieperiode 01/07/2021-30/06/2022

0,378

0,449

0,430

Een groot deel van de woonzorgcentra  vult die 15% boven norm niet volledig in. De minister adviseert om bijvoorbeeld meer personeel voor reactivering, die gemakkelijker te vinden zijn op de arbeidsmarkt dan verpleegkundigen, aan te werven.

Het blijft de ambitie om de openstaande vacatures maximaal in te vullen. De Vlaamse regering lanceerde, samen met de sociale partners, het Actieplan (zij- )instroom 2021-2024. Dat plan focust zich niet alleen op de aanwerving van nieuw personeel, maar ook op het behoud van het huidige personeel. Sinds 1 april 2022 is ook bijna 7.000 euro per traject  voorzien om mensen via zij-instroom te begeleiden naar een job in de zorg. Deze medewerkers beschikken nog niet over de juiste kwalificaties, maar kunnen het huidige personeel meteen helpen én tegelijkertijd worden ze opgeleid, begeleid en ondersteund. De sociale partners van de publieke sector hebben daarover een afsprakenkader gemaakt en de sociale partners in PC 330 sloten daarover een CAO op 17 april.

 

Kwaliteit van zorg is meer dan personeelsbezetting.

Minister Crevits verwijst ook naar de literatuurstudie van prof. Anja Declercq (‘Personele voorwaarden in woonzorgcentra’ van juli 2020):

 

Bron: Schriftelijke vraag aan Minister Hilde Crevits. Commerciële en openbare woonzorgcentra (wzc's) - Personeelsinzet. Publicatie 2 juni 2023