Kinderopvang vraagt verplichte vaccinatie en prioriteit

Door: Bron: Federatie Sociale Ondernemingen 30-11-2021

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Voor eens en voor altijd: kinderopvang behoort ook tot de zorgsector. Zo klinkt het in koor bij SOM, de federatie van sociale ondernemingen, i-mens en Helan Kinderopvang. Ze vinden het onbegrijpelijk dat kinderbegeleiders geen voorrang krijgen voor een boosterprik. Ook zonder de coronacrisis kampt de sector met personeelstekorten. Die noodkreet weerklonk meermaals in de media de laatste weken. De extra uitval van personeel door de vierde golf leidt stilaan tot een onhoudbare situatie. Daarom is het noodzakelijk om hen prioritair een derde prik te geven. Op lange termijn vragen de organisaties om ook kinderbegeleiders verplicht te vaccineren.  

Prioritair derde prik op korte termijn

Er zijn al te weinig kinderbegeleiders, ook zonder de coronacrisis. Door de vierde golf vallen ze ook meer en meer uit door besmettingen of omdat ze in quarantaine moeten. Deze situatie leidt tot veel tijdelijke sluitingen, met alle gevolgen van dien voor de kinderen, de ouders en het personeel dat de werkdruk nog meer ziet stijgen.

“Kinderbegeleiders werden voor de eerste prik niet beschouwd als ‘prioritair’. Ook voor de boosterprik belanden ze opnieuw in het vergeethoekje. We begrijpen dat er keuzes moeten gemaakt worden. Maar de situatie in de kinderdagverblijven is bijzonder moeilijk, met steeds meer sluitingen tot gevolg. We mogen de maatschappelijke rol van kinderopvang niet onderschatten, zowel voor de kinderen als voor de ouders die zich opnieuw in duizend bochten moeten wringen omdat ze plots geen opvang meer hebben voor hun kinderen”, zegt Karin Van Mossevelde, algemeen directeur i-mens.

Tussen 18 oktober en vandaag heeft Helan Kinderopvang al 25 van haar 51 kinderdagverblijven moeten sluiten.

Filip Standaert, directeur Kinderopvang bij Helan: “Men scheert kinderopvang vaak over een kam met het onderwijs. Ze zijn geen leerkrachten, maar zorgpersoneel. Ze werken met baby’s en kinderen jonger dan 2,5 jaar waar je nu eenmaal de afstand niet kan respecteren. Dan wordt het virus makkelijker overgedragen. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat kinderopvang niet mee wordt opgenomen in de prioritaire vaccinatie van zorgpersoneel.” 

We ondersteunen de verplichte vaccinatie in de zorg, maar dan moet de scope wel correct zijn en iedereen in de zorg meenemen.

 

Verplichte vaccinatie op de lange termijn

Kinderbegeleiders worden ook niet meegenomen in de lijst van beroepen die in aanmerking komen voor een verplichte vaccinatie in de zorg.

“We ondersteunen de verplichte vaccinatie in de zorg, maar dan moet de scope wel correct zijn en iedereen in de zorg meenemen. Een podoloog en diëtist worden verplicht gevaccineerd, maar een kinderbegeleider niet. Zorgen voor kinderen behoort ook tot zorg, zeker in een context waar je de afstand niet kan respecteren. Een verplichte vaccinatie zorgt ervoor dat ze beter beschermd zijn en minder snel uitvallen. We dringen er dan ook op aan dat de bevoegde overheden de invoering van een vaccinatieplicht ernstig en spoedig onderzoeken”, zegt Frederic Vanhauwaert, directeur ad interim SOM.  

“Een derde prik of een verplichte vaccinatie zal de situatie op het werkveld nu niet veranderen. Deze pandemie heeft ons echter geleerd dat we op de lange termijn moeten denken. Hoe vroeger kinderbegeleiders een derde prik krijgen, hoe beter we gewapend zijn tegen de situatie van morgen. Als we hen later vaccineren, dan blijven we kampen met tijdelijke sluitingen omdat personeel uitvalt. Een volledig verplichte vaccinatie is daarom noodzakelijk om toekomstige opflakkeringen van het virus in te dijken,” sluiten Karin Van Mossevelde en Filip Standaert af.

 

Bron: Standpunt Federatie Sociale Ondernemingen - 29 november 2021.