Kiesvoordezorg.be: Crevits neemt extra initiatieven voor de zorg

Door: Bron: VRT 31-8-2022

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Bron: VRT - 23 08 2022

Vanaf 2023 komen er extra betaalde opleidingstrajecten bij voor mensen die zich willen omscholen tot zorgkundige. In september al zullen 478 mensen aan zo'n traject starten, maar daar komen volgend jaar nog 85 plaatsen bij. De Vlaamse overheid betaalt de opleiding én het loon van wie geselecteerd wordt. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 7 oktober aanmelden.

Er is nood aan heel wat extra handen in de zorg. Het personeelstekort in de sector is al langer een probleem en het is dus één van de belangrijkste uitdagingen voor Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). "Er zijn op dit ogenblik meer dan duizend openstaande vacatures voor zorgkundige", vertelt die. "Dat is enorm veel. We proberen dus via allerhande nieuwe maatregelen mensen te stimuleren om de sprong naar de zorg te maken."

Eén van die maatregelen is het project #kiesvoordezorg. Wie vanuit een andere sector de overstap naar de zorg wil maken, krijgt van de Vlaamse overheid de kans om een betaald opleidingstraject te volgen in dienst van een werkgever uit de zorgsector. Minister Crevits hoopt dat er zo op korte termijn extra mensen naar de zorg zullen doorstromen. 

Eerder werden er al 478 mensen geselecteerd voor zo'n traject. Zij starten in september aan hun opleiding. Daarnaast komen daar nu nog 85 extra plaatsen bij. Voor die nieuwe mensen start de opleiding op 1 februari volgend jaar en ook deze keer zal de Vlaamse overheid de opleiding financieren én tijdens de opleiding een loon uitbetalen. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 7 oktober aanmelden via de website www.kiesvoordezorg.be.

"Je wordt zorgkundige, wat betekent dat je kan werken in bijvoorbeeld een woonzorgcentrum of een ziekenhuis. Het hangt er eigenlijk vanaf waarvoor je geselecteerd wordt en bij wie je een contract afsluit. Je krijgt vanaf je eerste schooldag een contract van onbepaalde duur bij een werkgever in de zorg, dus je bent zeker dat je nadien ook in de sector aan de slag kan", benadrukt Crevits.