Ook flexi-jobs voor zorgberoepen ?

Door: Bron: Diverse 17-10-2023

Categorieƫn
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Zorgnet-Icuro, het Vlaams netwerk van zorgorganisaties, dringt aan op de uitbreiding van flexi-jobs naar verpleeg- en zorgkundigen in de zorgsector. Sinds het begin van 2023 zijn flexi-jobs mogelijk in de zorg, maar momenteel beperkt tot ondersteunende functies zoals keukenhulpen of schoonmakers. In het recente besluit van de federale regering om flexi-jobs uit te breiden naar twaalf sectoren, blijven verpleeg- en zorgkundigen uitgesloten.


Het aanhoudende personeelstekort

De zorgsector staat bekend om zijn aanhoudend personeelstekort, waarbij ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere organisaties constant op zoek zijn naar versterking. Flexi-jobs worden gezien als een mogelijke verlichting van dit probleem. Zorgnet-Icuro benadrukt echter dat momenteel alleen werknemers in ondersteunende rollen in aanmerking komen voor flexi-jobs in de zorgsector.


De gemiste kans 

Volgens Zorgnet-Icuro is dit een gemiste kans. Mensen die een zorgberoep uitoefenen en slechts 80% werken, kunnen momenteel in andere sectoren bijklussen, zoals in de horeca. Ze mogen geen extra uren in de zorg werken, zelfs niet bij een andere werkgever. Hetzelfde geldt voor gepensioneerde zorgverleners die fit zijn en enkele uren per week willen werken in de zorg.


Het verloren zorgpersoneel

Margot Cloet, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, benadrukt dat waardevol zorgpotentieel verloren gaat door deze beslissing. Ze stelt dat de sector alle mogelijke handen kan gebruiken en wijst erop dat het niet gaat om het creƫren van goedkope banen. Voor wie een vast voltijds contract wil als verpleegkundige of zorgkundige, is dat volgens Cloet zonder probleem mogelijk.


Oproep aan Federale Omgeving

Met het oog op de aankomende strengere omkaderende voorwaarden voor flexi-jobs in de zorgsector, roept Zorgnet-Icuro de federale regering op om de uitbreiding van flexi-jobs mogelijk te maken voor alle functies in de sector.


Bronnen: 

Het Nieuwsblad, 10/10/2023,https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231010_94235606

De Specialist, 10/10/2023,https://www.despecialist.eu/nl/nieuws/zorgnet-icuro-vraagt-uitbreiding-flexijobs-voor-zorgberoepen.html

Zorgnet-Icuro, 10/10/2023,https://www.zorgneticuro.be/nieuws/zorgnet-icuro-vraagt-uitbreiding-flexijobs-voor-zorgberoepen