4600 rusthuiskamers staan leeg

Door: Bron: De Tijd 4-2-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

De druk op de wachtlijsten in de woonzorgcentra is fors verminderd. Er staan 4.600 bedden leeg, vooral in het midden- en het luxesegment. Dat leidt tot kortingen op de dagprijs van 5 à 10 procent en zelfs meer, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

Vlaanderen kende jarenlang een nijpend chronisch tekort aan woongelegenheden in de woonzorgcentra. Maar dat is niet meer het geval. Onder de vorige Vlaamse regering kwamen er zo’n 10.000 woongelegenheden bij, tot in totaal 82.000. Al die nieuwe capaciteit gaat door een ‘opstartfase’  en is niet vanaf dag één volledig bezet. 

Tegelijk is er er een kleine knik in de vergrijzingstrend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden minder baby’s geboren. En precies die generatie genereert vandaag een belangrijke instroom in de woonzorgcentra. 

De rotatie in woorzorgcentra is ook sterk toegenomen. De verblijftijd van een resident is in enkele jaren tijd gehalveerd tot anderhalf jaar. Als een kamer opnieuw in gebruik wordt genomen, is ze eerst een paar dagen niet bezet.

Door al die factoren is de bezettingsgraad gedaald van 96 procent in 2014 naar 94 procent in de eerste helft van 2019. Het aantal lege bedden steeg in die periode van 2.700 naar 4.600.

Geen algemene leegstand

De situatie is duidelijk verbeterd, maar van een algemene leegstand kan men niet spreken. Nog altijd vinden sommige zwaar zorgbehoevende ouderen moeilijk een plaats door de populariteit van hun voorkeurvoorziening. 'Het is niet omdat er voldoende capaciteit is, dat mensen dat ook zo aanvoelen’, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

 

Lees verder op De Tijd