Vlaamse overheid gaat bezoekregeling woonzorgcentra onderzoeken

Door: Bron: VRT-nieuws 26-8-2020

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

De Vlaamse rusthuizen mogen enkel nog de deuren sluiten bij een acute corona-crisis. Maar toch hanteren veel woonzorgcentra strengere regels en verhinderen ze bezoek van buiten uit. Vaak zorgt dat voor schrijnende situaties van wegkwijnende en geïsoleerde ouderen. 

Bij de eerste piek in de corona-cijfers waren de woonzorgcentra heel hard getroffen door het coronavirus, dat is bekend. En dat heeft veel van die rusthuizen bang gemaakt. Ook al mag het niet - de Vlaamse overheid schreef een richtlijn uit dat een sluiting enkel mag bij een acute crisis - toch verhindert een aantal onder hen nog steeds bezoek van buiten uit. 

De impact daarvan op de ouderen in die woonzorgcentra is enorm: het regende de voorbije dagen en weken verhalen van ouderen die helemaal geïsoleerd raken en wegkwijnen. "Wat precies de reden was dat wij een richtlijn hebben uitgevaardigd dat bezoek toegelaten moet zijn", zegt Karine Moykens, voorzitster van het agentschap Zorg van de Vlaamse overheid, in De Ochtend op Radio 1. "Die regels zijn duidelijk."

Waarom te veel rusthuizen dan toch strengere richtlijnen hanteren, wil Moykens nu laten onderzoeken. De koepels van de woonzorgcentra gaan daartoe hun leden bevragen. 

Evenwichtsoefening

Hoe dan ook is zo'n richtlijn voor de woonzorgcentra - en een eventuele aanpassing daarvan - een moeilijke evenwichtsoefening. "We moeten daar heel voorzichtig mee zijn", klinkt het op het kabinet van Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V). "We moeten de zorg voor het welzijn van de mensen in de woonzorgcentra met de zorg voor hun gezondheid kunnen verzoenen. En binnen rusthuizen zitten ook niet alle ouderen op dezelfde lijn: de ene wil meer bezoek, de andere wil dat niet uit schrik om besmet te raken."

Maar de risico's van bezoek zijn nu wel een stuk kleiner dan tijdens de grote piek in april en mei. "We kunnen meer testen, ook preventief", zo gaat het nog. "Er is meer beschermende kledij, we kunnen besmetten mensen ook isoleren nu. Dat was enkele maanden geleden niet het geval. Dus vandaag kunnen we soepeler omspringen met de contactregels, op voorwaarde natuurlijk dat de andere regels - maskers, afstand houden - gerespecteerd worden."