Meer budget voor een toegankelijke zorg

Door: Bron: Federale Overheid 31-10-2023

Categorieën
:
Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

 

De federale overheid voorziet extra middelen voor dienstverleners in de zorg.De nieuwe maatregelen moeten de zorg toegankelijker maken. Ook het stimuleren dat zorgverstrekkers zich conventioneren hoort daarbij.


Versterken van de geestelijke gezondheidszorg

De geestelijke gezondheidszorg krijgt een substantiële impuls, met ditmaal 93 miljoen euro extra. Eerder in deze legislatuur werd al 330 miljoen euro extra toegewezen aan dit belangrijke aspect van de zorg. Deze fondsen zullen worden gebruikt om de toegang tot laagdrempelige psychologische zorg in de eerste lijn te versterken en om nieuwe initiatieven voor crisisopvang bij ernstige problemen te ondersteunen.


Nieuwe maatregelen: win-win voor patîënt en zorgverlener

Een aanzienlijk bedrag van 168,8 miljoen euro is toegewezen aan "nieuwe maatregelen". Een belangrijk deel hiervan wordt besteed aan de vergoedingen voor zorgverleners, met specifieke toewijzingen als volgt:


40,7 miljoen euro voor tandzorg

40 miljoen euro voor kinesitherapeuten

19 miljoen euro voor artsen

23,5 miljoen euro voor logopedisten

10 miljoen euro voor de thuisverpleging

6,2 miljoen euro voor het Zorgpersoneelsfonds


Het doel van deze extra financiering is om zorgverleners eerlijk te vergoeden, zonder dat patiënten zich zorgen hoeven te maken over extra kosten bovenop de officiële tarieven. Hierdoor wordt tariefzekerheid voor patiënten gegarandeerd.


Kinesisten, logopedisten en tandartsen aanmoedigen om zich te laten conventioneren

Deze financiële injectie heeft als doel om meer kinesisten, logopedisten en tandartsen aan te moedigen om zich te laten conventioneren. Momenteel is slechts 45 procent van de logopedisten geconventioneerd, maar de verwachting is dat dit percentage aanzienlijk zal toenemen en weer op het niveau van vóór 2022 zal komen. Voorzitter Ronny Boey van de Vlaamse vereniging voor logopedisten is optimistisch en verwacht dat dit zal leiden tot minder logopedisten die hun praktijk stopzetten, wat op zijn beurt de wachtlijsten in de gezondheidszorg zal verminderen.


Deze investeringen zullen naar verwachting de toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg in België verbeteren en een positieve impact hebben op zowel zorgverleners als patiënten.

 

VRT NWS, 16 oktober 2023,

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/16/extra-geld-voor-geestelijke-gezondheidszorg-en-betere-vergoeding/