Vraag en aanbod van maatschappelijk werkers uit evenwicht.

Door: Mensenwerken 9-10-2023

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat,

De functie
Maatschappelijk werkers helpen mensen die kampen met maatschappelijke of sociale problemen. Zo geven zij informatie of advies, helpen ze bij administratieve uitdagingen, en zoeken ze samen met de mensen naar oplossingen (bv. bij huisvestingsproblemen of problemen met werk). Maatschappelijk werkers hebben ook een belangrijke doorverwijsfunctie naar andere hulpverleners. De vraag naar maatschappelijk werkers komt vanuit lokale besturen (OCMW's) maar ook uit de socio-culturele sector, gezinszorg, jeugdzorg,...

Vooral de maatschappelijk werker bij het OCMW, met specifieke voorwaarden waaraan deze moet voldoen, is een zoektocht.

Een kwantitatief tekort
Het kwantitatieve tekort aan maatschappelijk werkers volgt uit een sterke toename van de vervangings- en nieuwe vraag, een vraag die niet beantwoord wordt door eenzelfde stijging in het aanbod.

Enerzijds is er een uitstroom door vergrijzing van het personeel en neemt het aantal cliënten bij de dienstverlenende instellingen toe (cf. de gezondheids- en de energiecrisis waarmee Vlaanderen geconfronteerd werd). Het profiel van die cliënten wordt bovendien zwaarder en er zijn ook meer steunaanvragen waarop een cliënt beroep kan doen. Dit zorgt voor een toename in de begeleidingstijd en in de administratielast.

Anderzijds stagneert het aantal afgestudeerden (bv. professionele bachelor maatschappelijk werk), of neemt dit aantal zelfs lichtjes af.

Een emotioneel belastend beroep
De specifieke arbeidsomstandigheden versterken het knelpunt. Het is een emotioneel belastende job: maatschappelijk werkers worden voortdurend geconfronteerd met ernstige sociale problemen of uitzichtloze situaties waarin mensen zitten. De recent toegenomen en complexere hulpvraag alsook administratie zorgen bijkomend voor een hoge werkdruk.

3592 vacatures in het laatste jaar
De VDAB geeft ons enkele cijfers: van oktober 2022 tot september 2023 waren er 3592 vacatures in verhouding met 1254 werkzoekenden in dezelfde periode. Eind september 2023 stonden er 361 vacatures open. 
Trefwoorden: maatschappelijk werker, knelpuntberoep, kwantitatief tekort, uitstroom

Bron: VDAB 09/10/2023 

Lees ook:  Een oplossing voor het tekort aan maatschappelijk werkers in zicht ?