Snel zoeken

577 miljoen extra voor Vlaamse zorgsector

Bron: VRT-nieuws 24-11-2020 10:43
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

"Loonsverhoging Vlaamse zorgpersoneel vanaf januari"

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 577 miljoen euro extra uit voor de Vlaamse zorgsector. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aangekondigd op een persconferentie vanmorgen. De Vlaamse regering sloot daarover afgelopen nacht een voorakkoord met de sociale partners.

512 miljoen euro gaat naar de verhoging van de koopkracht van het zorgpersoneel en 165 miljoen euro gaat naar zogenoemde kwaliteitsmaatregelen die de werkdruk gevoelig moeten verlichten, “zoals extra personeel en bijkomende opleidingen”, aldus Jambon.

Het bedrag voor de hogere lonen betekent dat wie in de Vlaamse woonzorgcentra werkt, vanaf 1 januari gemiddeld 6 procent opslag krijgt, zei Jambon. Dat is evenveel als wat de werknemers in de ziekenhuizen deze zomer van de federale regering kregen.

Dezelfde opslag geldt behalve voor de woonzorgcentra ook voor de psychiatrische verzorgingstehuizen, de revalidatiecentra, de initiatieven voor beschut wonen en de begeleidingsequipes voor palliatieve zorgen.

In de Vlaamse gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, de jeugdhulp, de kinderopvang en de centra voor geestelijke gezondheidszorg komt er een koopkrachtverhoging van 4,5 procent.

De Vlaamse regering kwam de voorbije maanden onder druk te staan omdat er in de woonzorgcentra te veel personeel uitvalt. Dat de lonen in de ziekenhuizen stegen, dreigde er bovendien toe te leiden dat de mensen uit de woonzorgcentra vertrekken om meer te verdienen in een ziekenhuis. 

Bron: Vlaamse Regering, 24/11/2020 - Update De Tijd, 24/11/2020 - 

 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close