Snel zoeken

Meer besmettingen in woonzorgcentra

Bron: De Specialist / Scienscano 9-10-2020 16:06
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Het aantal nieuwe besmettingen in de woonzorgcentra neemt weer toe. Dinsdag hadden vier op de duizend rusthuisbewoners in Vlaanderen, negen op de duizend in Wallonië en twaalf op de duizend in Brussel een bevestigde coronabesmetting, zei Steven Van Gucht, interfederaal woordvoerder over het coronavirus, vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Uit een grafiek die Van Gucht presenteerde blijkt dat het aantal besmettingen sinds juni relatief laag was, maar enkele weken geleden begon te stijgen in Brussel. Vervolgens stegen de cijfers ook in Wallonië, en nu ook in Vlaanderen licht. "De toename is terug te brengen tot een beperkt aantal woonzorgcentra", zei Van Gucht.

De situatie is evenwel nog niet zo erg als tijdens de eerste coronagolf. Toen bleef slechts tien procent van de woonzorgcentra gespaard van COVID-19, de aandoening veroorzaakt door het coronavirus. Nu zijn er nog in 95 procent van de woonzorgcentra in Vlaanderen geen besmettingen, in Brussel zijn er dat 80 procent. "Toch neemt het aantal infecties overal toe."

"Ook de uitbraken met twee of meer besmettingen nemen toe", aldus Van Gucht. Hij wees erop dat vergelijkingen tussen de verschillende regio's evenwel moeilijk zijn, onder meer vanwege de verschillende groottes van woonzorgcentra in de regio's en een ander preventief testbeleid van bewoners en personeel.

Van Gucht richtte tot slot een speciaal woord van dank aan het personeel en vrijwilligers van de woonzorgcentra, die hij het "grootste respect" betuigde voor de inspanningen van de voorbije maanden. "Laat ons verder samen ervoor zorgen dat onze dijken tegen het coronavirus in de rusthuizen kunnen standhouden", zei hij. "Dit kunnen we doen door met zijn allen solidair te blijven strijden tegen het coronavirus. Respecteer consistent de gouden regels, beperkt zoveel mogelijk uw dichte contacten en de epidemie zal vertragen."

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close