Snel zoeken

VDAB organiseert beleefdag voor de zorg

Mensenwerken 23-4-2024 16:18
Categorieën: Zorg - kandidaat

De zorgsector in Vlaanderen kampt met een prangend tekort aan personeel, met meer dan 4.000 vacatures die momenteel openstaan, volgens recente gegevens van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Als reactie hierop lanceert de VDAB een ambitieuze beleefdag om de sector aantrekkelijker te maken voor potentiële werknemers.

Tijdens deze beleefdag, verspreid over verschillende locaties in Vlaanderen, krijgen werkzoekenden en andere geïnteresseerden de kans om verschillende zorgberoepen uit eerste hand te ervaren. Dit initiatief heeft tot doel mensen warm te maken voor een carrière in de zorg door hen kennis te laten maken met de diversiteit aan beroepen en opleidingsmogelijkheden binnen de sector.

De dringende nood aan nieuw personeel wordt benadrukt door de aanzienlijke vraag naar verpleegkundigen (10.798), zorgkundigen (4.452) en verzorgenden (2.779).

Een belangrijke factor die bijdraagt aan het personeelstekort is de vergrijzing, aangezien veel werknemers uit de babyboomgeneratie met pensioen gaan, terwijl de vraag naar zorg blijft toenemen. Om dit aan te pakken richt de VDAB zich onder andere op zij-instromers, werkzoekenden die de overstap naar de zorgsector willen maken.

Het succes van dergelijke initiatieven wordt onderstreept door het aantal werkzoekenden dat vorig jaar via VDAB aan een zorgopleiding begon, namelijk 6.745. Bovendien biedt de VDAB ondersteuning aan deze opleidingstrajecten door werkzoekenden in staat te stellen hun uitkering te behouden tijdens de opleiding, evenals vergoedingen voor kosten zoals vervoer en kinderopvang.

Met de introductie van deze beleefdag in de zorg zet de VDAB een belangrijke stap in het stimuleren van interesse en het aanvullen van de vacatures in een sector die cruciaal is voor de samenleving.

Bronnen

Meer dan 4.000 vacatures in de zorg: VDAB wil sector aantrekkelijk maken met beleefdag - HLN, 23/04/2024

Meer dan 4.000 vacatures in de zorg - De Specialist, 23/04/2024
 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close