Snel zoeken

Toelage voor personeel publieke gezinszorg

Bron: Vlaamse Regering, 18 maart 2022 21-3-2022 9:50
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Bron: Besluit Vlaamse Regering, 18 maart 2022

De Vlaamse Regering voorziet dat verzorgende personeelsleden die werken in een erkende dienst van de publieke gezinszorg vanaf 1 september 2021 recht krijgen op een toelage op het uursalaris of een extra inhaalrust voor prestaties op weekdagen tussen 18 en 20u.

 

Volgens dit nieuwe artikel 142bis krijgt het verzorgend personeelslid in een erkende VIA-dienst voor de gezinszorg een toeslag op het uursalaris, die 15% van het uursalaris bedraagt, per uur prestaties geleverd op weekdagen tussen 18 en 20 uur, of wel een extra inhaalrust van 9 minuten. Net zoals bijde andere onregelmatige prestaties, als vastgesteld in artikel 139 van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 voor het gemeentepersoneel, moet de raad de keuze ter zake vaststellen.

De besturen bepalen zelf op welke wijze de wettelijk voorgeschreven inhaalrust en de extra inhaalrust wordt genomen, voor zover de wettelijke voorschriften inzake de verplichte inhaalrust en de grenzen van de arbeidstijd gerespecteerd worden. Ofwel worden inhaalrust en extra inhaalrust gewoon uitgevoerd op basis van een afspraak tussen het betrokken personeelslid en zijn diensthoofd, ofwel wordt de opname ervan aan regels onderworpen. De eerste werkwijze is wellicht haalbaar als onregelmatige prestaties zeldzaam zijn en op een beperkt personeelsbestand slaan. In de andere gevallen is het praktischer om algemene regels vast te stellen waaraan de diensthoofden en de personeelsleden zich moeten houden. Regels kunnen bijvoorbeeld zijn :-de extra inhaalrust is cumuleerbaar tot een volledige dag;- de extra inhaalrust wordt binnen een termijn van X kalenderdagen genomen;- de extra inhaalrust wordt een week op voorhand ingeroosterd;- de extra inhaalrust wordt tegelijk met de gewone inhaalrust genomen;- ... Voor de vaststelling van die regels is de raad bevoegd.Deze regeling staat naast de wettelijk voorgeschreven inhaalrust waarop deze personeelsleden reeds recht hebben. Het artikel verduidelijkt wat begrepen wordt onder ‘weekdag’.Voor de afbakening van het personeel dat recht heeft op de toeslag wordt verwezen naar het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers. Op deze manier maken we eenzelfde afbakening tussen de publieke en private sector om vast te stellen welke personeelsleden, overeenkomstig het VIA6-akkoord van 30 maart 2021, recht hebben op deze toeslag.

Aangezien het VIA6-akkoord tot doel heeft een harmonisatie van het speelveld tussen private en publieke sector te bewerkstelligen, opteren we er dan ook voor om deze definities eveneens hier te gebruiken.Artikel 1, 10° en 25° van bijlage 2, hoofdstuk 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers begrijpt onder ‘gezinszorg’ en ‘verzorgend personeel’ het volgende:-Gezinszorg: het zorg- en ondersteuningsaanbod dat bestaat uit persoonsverzorging, huishoudelijke hulp, schoonmaakhulp, oppashulp en karweihulp, alsook de daarmee verband houdende algemene psychosociale en (ped)agogische ondersteuning en begeleiding.-Verzorgend personeel: de personeelsleden van een dienst die aan de gebruiker persoonsverzorging en huishoudelijke hulp aanbieden, alsook algemene psychosociale en (ped)agogische ondersteuning die met die activiteiten verband houden, met als doel de gebruiker en zijn mantelzorger te handhaven en te ondersteunen in het natuurlijke thuismilieu.


 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close