Snel zoeken

4000 extra mensen voor de Vlaamse zorghuizen

Bron: De Tijd, 30 maart 2021 31-3-2021 0:06
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

 

Bron: De Tijd, 30 maart 2021

De sociale zorgpartners hebben een akkoord bereikt over meer handen aan het bed in de Vlaamse zorghuizen. Die kunnen bijna 4.000 mensen extra aanwerven. Aan het begin van de legislatuur waren er al 10.000 beloofd tegen 2024. 

De sociale zorgpartners en de regering hebben maandag een akkoord bereikt over meer personeel in de Vlaamse zorghuizen. De komende jaren worden in de woon-zorgcentra, de gezinszorg, de kinderopvang en de socio-culturele sector bijna 4.000 personeelsleden aangeworven. De regering had bij het begin van de legislatuur 10.000 extra mensen beloofd tegen 2024.

De vakbonden en werkgevers in de zorg drongen bij de Vlaamse regering al langer aan voor meer handen aan het bed. Tijdens de coronacrisis blijkt het chronische personeelstekort nog maar eens een open zenuw, vooral in de woon-zorgcentra.

Door de loonvoorwaarden te verbeteren hoopt de regering meer mensen naar de zorg te trekken.

 

Tewerkstelling: een turbo-effect

'Met dit akkoord zetten we een turbo op de tewerkstelling in de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren. Daarmee komen we tegemoet aan belangrijke fundamentele vragen van werkgevers en werknemers', zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Bij de relance vloeit zowat 165 miljoen euro naar extra personeel en een groter zorgaanbod. Dat geld maakt deel uit van de 577 miljoen euro die Beke de zorg beloofde na de coronacrisis. Met het grootste deel - 412 miljoen euro - financiert de regering de loonsverhoging voor het zorgpersoneel. 

'De lonen liggen 20 procent onder de mediaan van andere sectoren, terwijl personeel relatief weinig verlof heeft en weekendwerk moet doen', zegt Johan Van Eeghem, secretaris van het BBTK. 

Door de voorwaarden te verbeteren hoopt de regering meer mensen naar de zorg te trekken. Daarnaast werken de sociale partners en de regering aan actieplannen om zij-instromers, werklozen of inactieven naar zorghuizen te leiden. 

Het is een heikele opdracht om de duizenden vacatures ingevuld te krijgen. Die dreigen de komende jaren niet te verminderen. Volgens een schatting van werkgeversorganisatie Verso zijn zowat 40.000 mensen per jaar nodig in de zorg. Een groot deel van het zorgpersoneel gaat met pensioen, maar er is nood aan bijkomend personeel om de uitbreiding en de intensivering van de zorg op te vangen.

   
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close