Snel zoeken

Kinesisten voor ouderen wordt knelpuntberoep

Bron: Schoolverlatersrapport VDAB 8-7-2020 16:10
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

 

  • Met uitzondering van ‘Logopedie en audiologie’ en ‘Vroedkunde’ kennen de zorgopleidingen op PBA-niveau, van 2013 tot 2018, een toename in het aantal afgestudeerden.
    Dat de opleidingen ‘Vroedkunde’ en ‘Logopedie en audiologie’ geen groei kennen, is gezien het overaanbod aan vroedvrouwen en logopedisten op de arbeidsmarkt geen slechte zaak.

  • De meeste zorgopleidingen op dit niveau vinden vlot aansluiting met de arbeidsmarkt. Alleen de bewegingsdeskundigen uit de opleiding ‘Sport en bewegen’ vinden iets moeilijker hun weg op de arbeidsmarkt vergeleken met hun collega’s uit andere zorgopleidingen. Maar een wz% van 5,6% is helemaal niet slecht.

  • ‘Verpleegkunde’ heeft in 2018 -vergeleken met 2013- een kwart meer afgestudeerden. De stijging is bemoedigend, maar is eigenlijk nog onvoldoende om de stijgende zorgvraag en de uittredende babyboomers in de sector op te vangen. Het beroep van verpleegkundige moet aantrekkelijker gemaakt en opgewaardeerd worden. In de huidige coronacrisis blijkt meer dan ooit hoe belangrijk dit zorgberoep is voor onze maatschappij en hoe cruciaal het is om in de zorgsector te blijven investeren.

    * Omdat de PBA-opleidingen in de studiegebieden ‘Gezondheidszorg’ en ‘Sociaal-agogisch werk’ soms inhoudelijk van mekaar verschillen, hebben we deze studiegebieden verder opgedeeld.

• •

 

De stijging in aandeel en aantal ZORG-schoolverlaters bij de masters situeert zich volledig bij de studiegebieden ‘Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie’ en ‘Geneeskunde’.
Omdat er een onevenwicht zit in de specialisaties van de afgestudeerden, is de enorme toename aan kinesisten niet zo’n goede zaak. Er is momenteel een overaanbod aan kinesisten voor musculoskeletale aandoeningen en een onderaanbod aan kinesitherapeuten voor ouderen. Het beroep van kinesist binnen de ouderenzorg blijkt weinig aantrekkelijk en vormt daardoor niet alleen een kwantitatief maar ook een kwalitatief knelpunt. Gegeven de toenemende vergrijzing is het echter een onmisbaar beroep en zal er steeds vraag zijn naar deze specialisten.

 

Bron: VDAB - Schoolverlatersrapport 2020

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close