Snel zoeken

PVDA stapt naar gouverneur tegen privatisering Zorgbedrijf

Philippe Truyts 1-6-2021 9:09
Categorieën: Zorg, Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

ANTWERPEN“Onwenselijk en onwettig”, zo noemt de linkse partij PVDA de gedeeltelijke privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen. Het punt komt maandagavond aan bod op de Antwerpse gemeenteraad. Als een meerderheid de privatisering goedkeurt, stapt PVDA naar de gouverneur om de beslissing te laten terugdraaien.

 

Het Zorgbedrijf wil naast een vzw ook drie vennootschappen oprichten voor de ondersteunende diensten, het vastgoed en de bereiding van maaltijden. Privépartners zouden in die vennootschappen een aandeel van maximaal 25 procent kunnen nemen. 

 

“Publiek houden”

PVDA liet al meermaals horen dat het daar radicaal tegen gekant is. “In de ouderenzorg moet de bewoner centraal staan. Dat kan enkel vanuit een publieke logica die kwaliteit, betaalbaarheid en nabijheid vooropstelt”, zegt gemeenteraadslid Lise Vandecasteele. “Private partners willen winst maken op hun investering. Maar winst en zorg gaan niet samen.”

“Ondemocratisch”

Het raadslid noemt de privatisering onwenselijk én onwettig. “Het Zorgbedrijf en het stadsbestuur (de stad is vandaag nog de enige aandeelhouder, red.) wachten niet op de beslissingen van het Vlaams parlement. Ze beroepen zich op een decreet dat nog moet worden besproken en gestemd. Dat is ondemocratisch. Als de gemeenteraad de privatisering goedkeurt, zullen we de gouverneur vragen om het agendapunt nietig te verklaren.”

 

bron: https://www.hln.be/antwerpen/pvda-stapt-naar-gouverneur-tegen-privatisering-zorgbedrijf~af4bec97/ 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close