Na de geboorte van een kind schuiven werkpatronen in gezinnen opvallend traditioneel terug. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de UGent, gebaseerd op cijfers van Eurostat. Vaders gaan méér werken, terwijl moeders juist hun werkuren afbouwen. Het resultaat? Een arbeidsparticipatiekloof van maar liefst 15 procent.
De cijfers liegen niet
Volgens het UGent-onderzoek nemen vaders na de geboorte van hun kind gemiddeld meer betaalde arbeid op, terwijl moeders in sterke mate terugschakelen. Het effect is het sterkst bij het eerste kind en blijft in veel gevallen jarenlang voelbaar.
“We zien dat vrouwen systematisch minder uren presteren na de gezinsuitbreiding, terwijl mannen net méér uren gaan werken. Dat zorgt voor een kloof van 15 procent in arbeidsparticipatie tussen beide ouders,” zegt professor arbeidssociologie Stijn Baert (UGent).
Oude patronen in een nieuw jasje
Hoewel het discours over gendergelijkheid en gedeeld ouderschap al lang ingang heeft gevonden, blijft de realiteit op de werkvloer en thuis vaak hardnekkig traditioneel. “De man als kostwinner, de vrouw als zorgfiguur: dat beeld speelt nog steeds een doorslaggevende rol bij de verdeling van arbeid na gezinsuitbreiding,” aldus Baert.
Bovendien kiezen vrouwen vaker voor deeltijdse jobs of langdurige afwezigheden, onder meer door structurele drempels zoals beperkte opvang, hogere zorglast, en loonkloof. In sectoren met veel vrouwelijke werknemers (onderwijs, zorg) is deeltijds werk bovendien meer ingeburgerd én makkelijker te combineren met gezinstaken.
Uitkeringsgerechtigde moeders
Voor uitkeringsgerechtigde werkzoekenden wordt verwacht dat ze actief zoeken naar werk, ook als ze jonge kinderen hebben, zegt Vlaams Minister van Werk, Demir. In ruil biedt de VDAB ondersteuning, zoals hulp bij het vinden van kinderopvang. Ouders die geen uitkering ontvangen, mogen zelf kiezen om niet of deeltijds te werken, maar die keuze mag niet voortkomen uit een gebrek aan opvang of andere drempels. Het is belangrijk om de gevolgen van die keuze te overwegen, bijvoorbeeld bij een plotse verandering in de gezinssituatie.
Bron: Vlaams Parlement, 21 mei 2025, Vraag om uitleg van Nawal Maghroud aan minister Zuhal Demir over de tewerkstellingskloof tussen vaders en moeders.
Zie ook:
UGent-onderzoek – Cijfers en analyse van arbeidspatronen na de geboorte van kinderen, uitgevoerd door de onderzoeksgroep arbeidseconomie onder leiding van prof. dr. Stijn Baert, maart 2025.