Snel zoeken

Meer loon voor zorgpersoneel

Bron: IFIC / De Morgen 2-7-2021 11:16
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Bron: De Morgen, 1 juli 2021

De overgrote meerderheid van het personeel in de zorginstellingen verdient vanaf 1 juli 2021 meer. Die loonstijging geldt zowel voor het personeel onder bevoegdheid van het federale niveau, zoals de ziekenhuizen en de thuisverpleging, als voor personeel onder bevoegdheid van Vlaanderen, zoals de woonzorgcentra. De verhoging geldt niet per se voor iedereen, maar enkel voor zij die in het IFIC-systeem instappen, het instituut voor Functieclassificatie. De keuze is vrij, maar wie voor het nieuwe systeem kiest, doet dat wel definitief.

Voor de federale sectoren koos de helft van de werknemers in 2018 al voor IFIC. Voor die loonsverhoging maakte de federale regering vorig jaar 500 miljoen euro vrij. Tegelijk werd ook 100 miljoen euro vrijgemaakt voor verbeterde arbeidsomstandigheden. Gemiddeld gaat het personeel in de ziekenhuizen er met 6 procent op vooruit, lieten werkgevers en werknemers midden juni nog weten.

Ook in de woonzorgcentra en andere instellingen die onder de Vlaamse bevoegdheid vallen komt er meer loon. Daarover werd eind vorig jaar een akkoord bereikt, dat inhoudt dat de Vlaamse regering elk jaar 577 miljoen extra vrijmaakt, waarvan er 412 miljoen voorzien is voor extra koopkracht. “De inspanning die we leveren, is vergelijkbaar met de inspanningen die de federale regering geleverd heeft voor de ziekenhuizen”, zei Vlaams minister Wouter Beke bij de aankondiging.

In de Brusselse en Waalse geregionaliseerde sectoren worden de IFIC-barema’s nog niet geïmplementeerd. Vooral bij het ziekenhuispersoneel over de taalgrens ontstond de voorbije weken protest, omdat gevreesd wordt dat zij door de hervormingen zullen moeten inleveren. Vorige week gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan dat niemand zal verliezen. “Ik weet dat er redelijk wat verwarring is over de IFIC-hervorming, maar niemand is verplicht mee in dit model te stappen. Op vraag kan er een simulatie gebeuren, en wie vaststelt dat hij of zij verliest, kan in het huidige systeem blijven.”

 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close