Snel zoeken

Knelpuntberoep: begeleider kinderopvang

Bron: VDAB, Arvastat 20-2-2023 18:43
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever


Bron: Arvastat, VDAB, 20 februari 2023

 

Groot aantal vacatures blijft

Eind januari 2023 waren er bij VDAB 903 vacatures voor de functie van begeleider kinderopvang. 

Begeleider kinderopvang is een knelpuntberoep omwille van kwantitatieve en kwalitatieve redenen en, waar het buitenschoolse kinderopvang betreft, ook omwille van specifieke arbeidsomstandigheden. 

Een begeleider kinderopvang voedt kinderen mee op en stimuleert hen in hun ontwikkeling. Dit kan zowel bij dagopvang voor baby’s en peuters als bij opvang voor kinderen buiten de schooluren. 

Er zijn te weinig kandidaten die in aanmerking komen voor het beroep. Daartegenover staat een sterke toename in het aantal vacatures. Het kwantitatieve tekort kan vanaf 2024 groter worden gezien de ingang van enkele verstrengde kwalificatievereisten, zoals het beschikken over een relevant certificaat, attest, diploma of getuigschrift. Er zijn een aantal uitzonderingen op de nieuwe vereisten, bijvoorbeeld voor begeleiders met een aantal jaren ervaring. 

Naast het kwantitatieve tekort speelt ook de wijzigende inhoud van het beroep een rol: begeleiders kinderopvang hebben steeds vaker competenties nodig zoals het kunnen omgaan met diversiteit en het stimuleren van taalontwikkeling. De aansluiting tussen het onderwijs en deze veranderde vereisten is dan ook een aandachtspunt. 

Tot slot kunnen de arbeidsomstandigheden zoals een gesplitst uurrooster met vroege ochtend- en avondwerkuren kandidaten afschrikken waar het buitenschoolse kinderopvang betreft.

Ook verantwoordelijke kinderopvang is knelpuntberoep

Een verantwoordelijke kinderopvang staat in voor het organiseren en realiseren van educatieve activiteiten om het leren en de ontwikkeling van het kind te bevorderen. Bijkomend kan deze verantwoordelijke de coördinatie van een team en de leiding van het kinderopvangverblijf of -netwerk opnemen. 

Er zijn te weinig kandidaten die in aanmerking komen voor dit beroep. Het kwantitatieve tekort wordt wellicht verder verscherpt door de verstrengde kwalificatievereisten waaraan loontrekkende verantwoordelijken die vóór april 2015 in de job gestart zijn sinds 2020 moeten voldoen. Een voorbeeld: verantwoordelijken tewerkgesteld in een opvang met 19 plaatsen of meer moeten sinds 2020 op zijn minst over een relevant bachelordiploma beschikken. Voor de verantwoordelijken die vanaf april 2015 in de job zijn gestart gold dit al. Er zijn ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe vereisten, bijvoorbeeld voor verantwoordelijken met een aantal jaren ervaring. 

Daarnaast moeten verantwoordelijken kinderopvang over een combinatie van economische, sociale en pedagogische competenties beschikken.

 

Lees ook: De Morgen, 20 februari 2023, Vacatures in Vlaamse kinderopvang bereikt recordhoogte: ‘Ik dacht dat we de bodem bereikt hadden’

Lees ook: Werkeninkinderopvang.be: nieuwe site voor de kinderopvang

 
 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close