Snel zoeken

Waalse Regering gevormd

Bron: Het Laatste Nieuws 14-9-2019 0:32
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg, Zorg - werkgever

Elio Di Rupo legt eed af als Waals minister-president: dit wordt zijn bestuursploeg
 

 Elio Di Rupo heeft de eed afgelegd als Waals minister-president. Hij ging daarna ook langs bij de koning. Di Rupo zal aan het hoofd staan van een paars-groene regering, waarvan huidig Waals minister-president Willy Borsus (MR) de nummer twee wordt. Jean-Claude Marcourt (PS) is aangeduid als de nieuwe parlementsvoorzitter. Een overzicht van de nieuwe Waalse bestuursploeg.

In de Waalse regering krijgt de PS naast Di Rupo nog twee ministers:

Christie Morreale wordt bevoegd voor Werk, Sociale Actie en Gelijke Kansen en Pierre-Yves Dermagne wordt minister van Lokale Besturen en Huisvesting.


Willy Borsus (MR) krijgt als nummer twee achter Di Rupo de belangrijke posten Economie, Buitenlandse Handel, Ruimtelijke Ordening en Landbouw als bevoegdheden. Partijgenoot Jean-Luc Crucke blijft minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor regionale luchthavens en sportinfrastructuur. Valérie De Bue wordt minister van Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid.

Willy Borsus (MR) krijgt Economie, Buitenlandse Handel, Ruimtelijke Ordening en Landbouw in zijn portefeuille.
 
Jean-Luc Crucke (MR) blijft minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor regionale luchthavens en sportinfrastructuur.
 
Valérie De Bue (MR) wordt verantwoordelijk voor Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid.
 
Ecolo
Ecolo schuift Philippe Henry naar voren als minister voor Klimaat, die meteen ook bevoegd is voor Mobiliteit, Infrastructuur en Energie. Henry was eerder al minister was in de tweede regering van Rudy Demotte. Céline Tellier, topvrouw van de milieukoepel Inter-Environnement Wallonie (IEW), wordt minister van Natuur, Leefmilieu, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie.
Philippe Henry is minister van Klimaat en ook bevoegd voor Mobiliteit, Infrastructuur en Energie.

Ecolo-politica Céline Tellier wordt minister van Natuur, Leefmilieu, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie.

Parlementsvoorzitter
Jean-Claude Marcourt (PS) is aangeduid als nieuwe parlementsvoorzitter. Marcourt is de sterke man van de Luikse PS. Hij was jarenlang Waals minister, en tot nu toe nog minister in de Franse Gemeenschapsregering, bevoegd voor Hoger Onderwijs.
Marcourt zal ook de plaats innemen van Elio Di Rupo aan de federale onderhandelingstafel als PS-onderhandelaar, samen met Paul Magnette, van wie verwacht wordt dat hij Di Rupo zal opvolgen als voorzitter van de Waalse socialisten.
Marcourt: “Het leven zit vol verrassingen. Ik moet zeggen dat ik niet verwacht had dat ik me in deze situatie zou bevinden.” Hij voegde er meteen aan toe dat hij zal “vechten voor de democratie, het parlement en een regio waar mannen en vrouwen ’s ochtends opstaan om de kost te verdienen”.

Jean-Claude Marcourt (PS) is de nieuwe voorzitter van het Waals parlement.

Na de openingstoespraak van Marcourt legden alle nieuwe Waalse ministers de eed af. Di Rupo mocht de spits afbijten. Hij wordt voor de derde keer minister-president van Wallonië. Di Rupo trok na de eedaflegging naar Brussel waar hij ook de eed aflegde bij de koning.
Deze namiddag wordt het PS-coryfee opnieuw verwacht in Namen, waar de regeerverklaring wordt voorgesteld aan de volksvertegenwoordigers. De partijcongressen van PS, MR en Ecolo hebben gisterenavond de regeerakkoorden goedgekeurd. 


Franse Gemeenschap
In de Franse Gemeenschap mag de PS de minister van Leerplichtonderwijs leveren. Dat wordt de Brusselse Caroline Désir, die sinds de verkiezingen in de Kamer zetelt. Frédéric Daerden, Kamerlid en zoon van de overleden kleurrijke Luikse minister Michel Daerden, wordt minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Gelijke Kansen in de Franse Gemeenschap.
Ecolo vaardigt Bénédicte Linard af als minister van Cultuur, Media, Kinderopvang, Gezondheid en Vrouwenrechten in de Franse Gemeenschapsregering.
De MR zou de minister-president van de Franse Gemeenschap mogen leveren. Dat zou Pierre-Yves Jeholet worden, nu nog Waals minister van Economie. De voor het grote publiek onbekende Valérie Glatigny wordt nu minister van Hoger Onderwijs en wordt onder meer ook bevoegd voor Wetenschappelijk Onderzoek, Jeugd en Sport.


Wie volgt Michel op als voorzitter MR?
Blijft de vraag wie de voorzitter van de MR wordt na het vertrek van Charles Michel. Volgens de partij hebben alle aangeduide ministers al aangegeven dat ze geen kandidaat zullen zijn voor het voorzitterschap.

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close