Snel zoeken

Geweld tegen huishoudhulpen wordt aangepakt

Bron: VRT-NWS 1-10-2021 9:52
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Bron: VRT-NWS, 1/10/2021

 

Dienstenchequegebruikers kunnen tot 5 jaar geschorst worden na geweld ten aanzien van huishoudhulp

Gebruikers van dienstencheques die geweld gebruiken ten opzichte van hun huishoudhulp, zullen voortaan geschorst worden. Ook bij pesterijen of ongewenst seksueel gedrag zullen gebruikers uitgesloten worden. Dat heeft de Vlaamse regering beslist na een voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Een schorsing kan maximaal een jaar duren bij een eerste inbreuk en tot vijf jaar bij herhaling.

De Vlaamse regering nam die beslissing op basis van eerder onderzoek, waaruit blijkt dat één op de drie huishoudhulpen ooit te maken krijgt met seksueel geweld op het werk. Zes op de tien huishoudhulpen gaf in dat onderzoek zelfs aan dat ze met geweld te maken krijgen, variërend van verbaal geweld tot ongewenste aanrakingen en hard fysiek geweld.

Die problematiek wilde Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aanpakken. Daarom deed ze een voorstel om dienstenchequegebruikers die misbruik plegen te laten schorsen. De rest van de Vlaamse regering heeft dat voorstel nu goedgekeurd. "De prijs van een dienstencheque is heel democratisch, maar daar tegenover staat echt wel een noodzakelijk respect ten opzichte van huishoudhulpen", aldus Crevits. "Het afgelopen jaar heb ik verhalen gehoord van huishoudhulpen die geconfronteerd worden met zaken die absoluut niet door de beugel kunnen. Nu willen we dus echt een nieuwe sanctie voorzien."

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close