Snel zoeken

51 miljoen extra investering in zorgpersoneel

WIDG - Diverse 17-10-2023 9:50
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

In een poging om het schrijnende tekort aan zorgpersoneel in België aan te pakken, heeft de federale regering onder leiding van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aangekondigd dat er een totaalbedrag van 51 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor maatregelen gericht op het verlichten van de werkdruk en het bevorderen van het welzijn van zorgverleners.

Het nieuwe begeleidingstraject

Een van de meest opvallende initiatieven is het "Opnieuw aan Boord"-begeleidingstraject, dat wordt ondersteund met 7 miljoen euro. Dit programma heeft als doel ervaren medewerkers de mogelijkheid te bieden om nieuwkomers en collega's die na een langdurige afwezigheid terugkeren, te begeleiden. Het belang van integratie en ondersteuning wordt benadrukt, niet alleen om de effectiviteit van teams te vergroten, maar ook om een positieve werkcultuur te bevorderen.

De investeringen van 44 miljoen

De federale regering investeert 44 miljoen euro in maatregelen ter versterking van de zorgsector. Een bedrag van 21 miljoen euro is bestemd voor de aanwerving van Ondersteunend en Administratief Personeel, waardoor verpleegkundigen meer tijd kunnen besteden aan directe patiëntenzorg. Daarnaast wordt er 23 miljoen euro geïnvesteerd om zorgopleidingen aantrekkelijker te maken, met de creatie van 170 extra plaatsen voor het #KiesvoordeZorg-initiatief. Dit initiatief biedt mensen uit diverse sectoren de mogelijkheid om betaalde zorgopleidingen te volgen en draagt bij aan de instroom van goed opgeleid personeel in de zorg.

Streven naar een verbeterde zorgomgeving

Deze grootschalige investeringen beogen niet alleen de huidige druk op het zorgpersoneel te verlichten, maar ook de aantrekkelijkheid van de zorgsector te vergroten. Minister Vandenbroucke benadrukt het belang van een kwalitatieve werkomgeving en voldoende ondersteuning om niet alleen het huidige personeel te behouden, maar ook nieuwe professionals aan te trekken.

Deze aankondiging komt op een cruciaal moment, gezien de voortdurende uitdagingen waarmee de gezondheidszorg wordt geconfronteerd. Het is een stap in de richting van een veerkrachtige en duurzame gezondheidszorgsector in België.

 

 


 

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close