Snel zoeken

BelRAI-coördinator : financiering en profiel

Bron: Diverse 18-7-2023 17:25
Categorieën: Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever

Met voorliggend besluit voorziet de Vlaamse Regering  de introductie van een BelRAI-coördinator binnen de financiering van woonzorgcentra en centra voor kortverblijf.

Per 100 bewoners kan er 0,5 VTE BelRAI-coördinator vanaf facturatiejaar 2025 (referentieperiode 1 juli 2023 – 30 juni 2024) in aanmerking komen voor financiering via het deel A2, mits er uiteraard nog ruimte is in het deel A2 (bovennormpersoneel). Met deze maatregel nemen we al een eerste initiatief om het belang van een BelRAI-coördinator kracht bij te zetten. Vanaf 1 juni 2023 zijn alle woonzorgcentra verplicht om het BelRAI LTCF instrument uit te rollen binnen de dagelijkse zorgverlening, dit gaat gepaard met een cultuurverandering. Door een BelRAI- coördinator vrij te stellen, kan deze de zorgverleners op de vloer begeleiden in de vertaling van de BelRAI- resultaten in de rechtstreekse zorgverlening, de multidisciplinaire afstemming ook met CRAen huisarts, de verduidelijking van de gezondheidstoestand, enzovoort... Dit is een belangrijke zorgfunctie, die de basiszorg versterkt.

 

Profiel van een BelRAI-coördinator

De BelRAI -coördinator heeft ervaring met zorg voor kwetsbare ouderen.
• Hij/zij heeft voldoende “klinisch aanvoelen” en kennis over bio-psycho-sociale aspecten van ouderen-hulpverlening.
• Hij/zij is contactvaardig en kan uitzonderlijk goed (objectief) observeren. Hij/zij heeft geen probleem om ook met kwetsbare ouderen (dementie, afasie, psychische problemen, ...) om te gaan. De coördinator  kent BelRAI LTCF en weet wat het gebruik ervan in de zorgpraktijk inhoudt. Wanneer de implementatiebegeleider niet zelf een geattesteerd trainer of indicatiesteller is, werkt hij in duo met een collega die dat wel is. In deze duo-job neemt de coördinator dan de rol van procesverantwoordelijke op, en diens collega die van inhoudsverantwoordelijke.

 

 

Voor meer informatie over het BelRAI-instrument.

Voor meer informatie over het profiel: Agentschap Zorg en Gezondheid.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close